Senzo Entrée Santoku 165 mm je večnamenski, krajši kuhinjski nož za sekljanje zelenjave in pripravo mesa. Rezilo je kombinirano s črnim zahodnim ročajem brez bolsterja, ki ima izjemno udoben oprijem, izdelano pa je iz trpežnega jekla AUS-8, ki zagotavlja dolgotrajno ostrino in enostavno vzdrževanje. Nož je izdelan v japonskem mestu Seki, ki slovi po svoji dediščini izdelovanja nožev.
Noži Entrée linije so oblikovani za kuharje, ki iščejo klasični zahodni nož, ki je enostaven za vzdrževanje, vendar si želijo vseh karakteristik kvalitetnega japonskega rezila: tanek profil, minimalistično oblikovanje in vzdržljivo japonsko jeklo.
OBLIKA REZILA:
Santoku je najbolj znan med japonskimi noži in je namenjen za vsestranska kuhinjska opravila. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož nekoliko bolj usmerjen k pripravi zelenjave, a ima še vseeno dovolj dolgo rezilo tudi za rezanje kosov mesa in pripravljanje rib. Santoku noži so najbolj razširjeni med japonskimi gospodinjstvi, vse več pa se jih pojavlja tudi v kuhinjah povsod drugod po svetu.
Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.
JEKLO:
Sredica je kovana iz jekla AUS-8, ki je priljubljeno japonsko jeklo iz jeklarne Aichi, izjemno odporno na rjo ter hkrati enostavno za brušenje. Skrbno uravnotežena sestava omogoča ne samo veliko trdoto (60 HRC), žilavost in trdnost, ampak tudi kritično pomembne lastnosti obrabe in odpornosti proti koroziji, ki so bistvenega pomena za odlično jeklo za nože.
AUS-8 ima visoko vsebnost ogljika (0,7-0,75 %), ter znatno vsebnost vanadija (0,10-0,26 %) in molibdena (0,10-0,30 %). AUS-8 vsebuje tudi visok odstotek kroma (14,5 %), zato je odporno proti koroziji, hkrati pa visok odstotek kroma zlitini prinaša povečano trdoto, žilavost in močno natezno trdnost.
GEOMETRIJA:
Rezilo je dvostransko brušeno (50/50) in primerno za levičarje in desničarje. Izjemno tanek profil rezila.
LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz treh plasti jekla, kar pomeni, da je san-mai laminacije. Sredico obdajata 2 mehkejši plasti nerjavečega jekla.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo je obdelano do sijaja (temu zaključnem videzu pravimo tudi migaki), v spodnjem delu pa je lepo izpostavljena valovita linija, ki ločuje plasti jekla. Na zgornjem delu noža je subtilen podpis kovačije v kanji pismenkah, ki pomenijo "Senzo".
Ta zaključni videz je primeren za vse, ki obožujejo stvari minimalstičnega izgleda. Nobenega odvečnega okrasja, samo matirano monokromatsko rezilo z izstopajočo črto vzdolž roba.
ROČAJ:
Ročaj je zahodnega tipa, izdelan iz izjemno vzdržljivega črnega pakka lesa. Pakka je izjemno vzdržljiv in odporen na obrabo, prav tako pa nudi čvrst in udoben oprijem. Za dodatni estetski naboj in klasičen zahodni videz, so pri Suncraftu poskrbeli s tremi okrasnimi zakovicam. Srednja zakovica je mozaična in je sestavljena iz bakrenih in medeninastih kolobarjev. Ročaj je brez bolsterja in je ergonomično oblikovan, tako da zagotavlja izjemno udobje.
KOVAČIJA:
Nož se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), ki je zibelka kovaške obrti na Japonskem in ima že več kot 800-letno tradicijo izdelave katan in drugega samurajskega orožja. Kovačija Suncraft je družinsko podjetje z dolgo tradicijo, bili pa so eni prvih proizvajalcev nožev, ki so se osredotočali na izvoz japonskih rezil na zahodne trge, zato so si v skladu s tem nadeli tudi mednarodno prepoznavno ime.
Seki je zaradi svoje geografske lokacije in naravnih virov že več kot 800 let kraj, kjer se izpopolnjuje kovaška obrt in je po celem svetu znan kot dom sodobne japonske nožarske industrije. Kovači so namreč starodavno znanje kovanja katan prelili v kuhinjske nože.