Shibamasa Santoku VG-5 Damascus 170 mm je nož z izjemnim razmerjem med kakovostjo in ceno. Ima vse lastnosti japonskega noža: nerjaveče jeklo, vsestransko obliko rezila, damask zaključek in fino ostrino, ki bo kos vsakemu opravilu v kuhinji. Rezilo je izjemno tanko (1,4 mm), zato bo brez težav zdrselo skozi hrano.
Nož z impresivnimi specifikacijami za svojo ceno, ki je idealen kot prvi nož v vaši zbirki japonskih nožev.
OBLIKA REZILA:
Santoku je vsestranski kuhinjski nož, ki blesti pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izraz santoku pomeni »tri vrline« (san pomeni »tri«) in lahko se nanaša na raznovrstne sestavine, ki jih pripravljamo z njim (meso, ribe in zelenjavo), ali na načine priprave hrane: rezanje, sekljanje in rezanje na kocke.
JEKLO:
VG-5 jeklo je po lastnostih podobno VG-10 jeklu. Navadno je obdelano do nižje trdote in drži ostrino manj časa, a je v zameno zato od VG-10 jekla nekoliko bolj žilavo. Zaradi visokega deleža kroma (15 %) je rezilo izjemno odporno proti rjavenju in koroziji. Obdelano je na 59-60 HRC trdote.
LAMINACIJA:
Sredica rezila, skovanega iz trdega VG-5 jekla, je ovita v plasti mehkejšega jekla. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai, ki prispeva k prožnosti rezila. Tako zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi, kot so poškodbe.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo zaznamuje damask vzorec na spodnjem delu in migaki (zloščen) zaključek na zgornjem.
ROČAJ:
Klasičen zahodni (Yo) ročaj, izdelan iz črne micarte z jeklenimi zakovicami. Ročaj je preprost in ergonomski ter brez bolsterja, tang noža se konča na polovici ročaja, kar dodatno zmanjša težo noža in potisne ravnotežje bolj proti konici rezila, kot pri tradicionalnih japonskih (Wa) ročajih.