• Japonski noži
  • Noži za ribe
Shirasagi Kiritsuke Deba Aogami #2 Kuro-uchi 180 mm

Shirasagi Kiritsuke Deba Aogami #2 Kuro-uchi 180 mm
Hatsukokoro - #‍420101101406

297 € PPC: 330,00 € (-10%)
oz. 13.29 € / mesec.


Opis izdelka

Shirasagi Kiritsuke Deba Kuro-uchi 180 mm je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo in filiranje rib. Gre za težak in debel nož, namenjen profesionalnemu delu za strokovnjake ali izkušene domače uporabnike. To je nož, ki ga definitivno priporočamo navdušencem nad "big game" ribolovom. 

Rezilo je s svojo težo in geometrijo namenjeno za delo z večjimi ribami, hkrati pa je zaradi prirezane sprednje konice, ki se postopoma zoži v ozko in fino obliko, odlično tudi za filiranje manjših rib. Kiritsuke "K-tip" konica namreč omogoča boljšo kontrolo med rezanjem in pregled nad ribo.

Enostransko brušeni noži so običajno obdelani do sijaja (migaki videz), tako da ta deba od svojih soimenjakinj odstopa tudi po svojem zaključnem videzu. Kuro-uchi zaključek pri Aogami #2 rezilih deluje kot zaščitna plast pred rjo in ostalimi zunanjimi elementi, ki lahko škodujejo površini rezila.

OBLIKA REZILA:
Ta Deba je za enostransko brušen nož za filiranje rib precej unikatnega izgleda, saj ima konico, ki jo običajno pripisujemo kiritsuke nožem – profil hrbtišča se proti koncu rezila spusti strmo navzdol, zato je nož pri konici tanek in ozek. Oblika in geometrija rezila nožu dopuščata vsestransko uporabo v kuhinji: filiranje večjih rib (vseh rib, ki tehtajo nad tri kg – lice, strelke, gofi ...), filiranje malih plavih rib ter tudi izkoščičevanje piščanca.

  • Kiritsuke konica nudi debi optično boljši pregled pri gibanju konice med rezanjem, saj zagotavlja bolj natančno in precizno delo. 
  • Tanka in ostra konica je odlična tudi za izkoščičevanje piščanca, kjer potrebujemo pregled in vodljivost rezila.
  • Nož je hkrati robusten in izjemno precizen – ima težko in močno rezilo pri peti in pa natančno in močno sprednjo konico.
  • Debelina rezila omogoča varno filiranje brez krušenja rezalnega roba.

JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, zaradi česar noži ostrino držijo izjemno dolgo časa in se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika je jeklo hkrati manj odporno proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa celo zarjavi. Nerjavne lastnosti nekoliko izboljšajo z dodajanjem kroma in volframa, a jeklo še vedno velja za visokoogljično, zato ga je potrebno temu primerno tudi vzdrževati (preberite več o tem na tej povezavi). Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.

Prednost takšnega jekla je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Nekoliko več pozornosti bo zahtevalo pri vzdrževanju. Rezilo bo z uporabo dobilo zaščitno patino.

Zaradi svoje čistosti rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Ni-mai metodo laminacije uporabljamo pri enostransko brušenih nožih. Trda sredica je zvarjena skupaj s plastjo mehkejšega jekla na shinogi (sprednji) strani rezila, kar utrdi strukturo rezila in ga posledično naredi bolj žilavega.

GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je enostransko brušeno in primerno za uporabi v desni roki. Rezilo se od ročaja do konice postopoma enakomerno zoži (t.i. distal taper), tako da ima pri peti rezilo večjo težo, sprednja konica pa je tanjša in okretna. 

Kot brušenja se od pete do špice manjša, prav tako tudi debelina rezila. Zadnji del rezila od pete do sredine je namenjen sekanju in težjim opravilom, sprednji del pa natančnemu filiranju. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zgornji del rezila ni obdelan in ima plast temne zaščitne patine, čemur pravimo tudi kuro-uchi zaključek (kuro pomeni črn). Odličen kontrast pa mu nudi kanji, ki nosi ime kovačije Hatsukokoro (初心), spodnji del rezila pa krasi kasumi zaključek. Površino rezila krasi tudi subtilni tsuchime zaključek, ki skupaj s črnim videzom ohranja vizualno povezavo s tradicionalnimi postopki ročnega kovanja.

ROČAJ:
Osemkotni japonski (Wa) ročaj je iz wenge lesa, ki je pri stiku z ročajem okrepljen z obročkom iz bivoljega roga. Osemkotni ročaj omogoča kompakten in čvrst oprijem med samim filiranjem, brez zdrsov in poškodb, kar je pri delu s surovimi ribami ključnega pomena.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Deba
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: Ni-mai / kuro-uchi
Trdota (HRC): 62–63
Dolžina noža: 339 mm
Dolžina rezila: 188 mm
Širina rezila: 54.6 mm
Debelina rezila: 8.2 mm
Teža: 405 g
Dolžina ročaja: 138 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / wenge
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska


  • Japonski noži
  • Noži za ribe


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068