Košarica   KRALJ ŽARA

Shirasagi Sakimaru Yanagiba Aogami #2 Tsuchime Kuro-uchi 270 mm [Wenge]

Hatsukokoro  - #‍420113201302
Shirasagi Sakimaru Yanagiba Aogami #2 Tsuchime Kuro-uchi 270 mm [Wenge]

-15% s kuponom SANTOKU

280,00 €
oz. 12.53 € / mesec.


Opis izdelka

Shirasagi Tsuchime Sakimaru Yanagi 270 mm je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo rib, zlasti za sashimi in nigiri sushi. Dolžina noža uporabniku omogoča, da skozi file ribe zareže z enim samim potegom, kar pa skupaj z enostransko brušenim rezilom prispeva k sijajno gladkim rezinam sashimija. Ime sakimaru se nanaša na tanto konico, ki je poklon katani.

Tradicionalni japonski noži so izdelani iz visokoogljičnih jekel predvsem iz dveh glavnih razlogov:

  • zaradi izjemno čiste sestave jekel lahko rezila dosežejo izjemno fino ostrino,
  • iz istega razloga jih pa je mogoče, ko z uporabo to ostrino izgubijo, zlahka tudi ponovno nabrusiti do 'optimalne kondicije'.

Aogami #2 je eno najkakovostnejših med tradicionalnimi visokoogljičnimi jekli, dodana pa sta mu krom (Cr) in volfram (W), kar bistveno izboljša njegovo odpornost proti koroziji in obrabi. Hkrati pa lahko rezilo doseže izjemno fino ostrino in se zlahka ponovno nabrusi.

OBLIKA REZILA:
Yanagiba (dobesedni pomen 'vrba', saj njena oblika spominja na vrbov list) je del 'svete trojice' tradicionalnih japonskih nožev (druga sta deba in usuba) in se uporablja za pripravo surovih rib. So enostransko brušeni, zaradi česar je rezalni rob lahko mnogo tanjši in se ga tako lahko nabrusi tudi do mnogo finejše ostrine, kar je ključnega pomena za čim bolj gladke in čiste reze. Yanagiba noži so običajno dolgi med 240 in 360 mm, kar pomeni, da lahko ribo (ali kos mesa) odrežemo z enim samim potegom in tako preprečimo raztrgane, 'cikcakaste' reze, ki vodijo k poškodovanem tkivu jedi.

JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, zaradi česar noži ostrino držijo izjemno dolgo časa in se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika je jeklo hkrati manj odporno proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa celo zarjavi. Nerjavne lastnosti nekoliko izboljšajo z dodajanjem kroma in volframa, a jeklo še vedno velja za visokoogljično, zato ga je potrebno temu primerno tudi vzdrževati (preberite več o tem na tej povezavi). Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.

LAMINACIJA:
Ni-mai metodo laminacije uporabljamo pri enostransko brušenih nožih. Trda sredica je zvarjena skupaj s plastjo mehkejšega jekla na shinogi (sprednji) strani rezila, kar utrdi strukturo rezila in ga posledično naredi bolj žilavega.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen enostransko.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zgornji del rezila ni bil obdelan in ima plast temne zaščitne patine, čemur pravimo tudi kuro-uchi zaključek (kuro pomeni črn). Odličen kontrast pa mu nudi kanji, ki nosi ime kovačije Hatsukokoro (初心), spodnji del rezila pa krasi kasumi zaključek.

ROČAJ:
Ovalni japonski (Wa) ročaj iz wenge lesa in z obročkom iz bivoljega roga.


 


Glavne značilnosti

Oblika rezila: Yanagiba
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: Ni-mai / kuro-uchi
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 420 mm
Dolžina rezila: 270 mm
Širina rezila: 35 mm
Debelina rezila: 4.2 mm
Teža: 235 g
Dolžina ročaja: 144 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / wenge
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.






Dodano!

V košarico