"TSUBAME" Petty 150 mm

Tamahagane  - #‍20010707462

111 € PPC: 130,00 € (-15%)


Opis izdelka

Večje ni vedno boljše. Nekatera rezalna opravila ne zahtevajo velikega chef’s noža - velikokrat je prav mali petty najboljša rešitev. Odlično se odreže pri opravilih, ki zahtevajo natančnost, kot so lupljenje, izkoščičevanje in drobno sekljanje, saj vam njegova majhnost omogoča dober nadzor tako v dlani kot na deski. Ne glede na to, ali lupite krompir, sekljate česen ali pa imate radi svoje jagode narezane na čisto tanke lističe, eno je gotovo - nož petty je orodje, po katerem boste vedno znova posegali.

Tamahagane "TSUBAME" Petty 150 mm ima jedro iz jekla VG-5, ki ga obdajata zunanji plasti nerjavečega jekla. San-mai (t.i. sendvič) konstrukcija rezilu zagotavlja večjo žilavost in ščiti trdo jedro pred zunanjimi vplivi, zato so noži Tamahagane popularni med profesionalnimi kuharji po vsem svetu. Noži Tamahagane se ponašajo s premišljeno zasnovo, dolgo življenjsko dobo in denarnici prijazno ceno.

OBLIKA REZILA:
Mali kuhinjski nož se uporablja pri bolj delikatnih kuhinjskih opravilih, pri katerih bi bil večji nož preokoren. Koristi se za lupljenje, obrezovanje, okraševanje, izrezovanje jabolčnih sredic, očes pri krompirju in podobno. Gre za nož, ki spada v vsako kuhinjo.

V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji.

Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit".

JEKLO:
Rezilo je kovano iz jekla VG-5 z visokim odstotkom ogljika, molibdenom in vanadijem ter z izjemno trdoto 60-61 HRC. Jeklo VG-5 je del skupine jekel V-Gold, kar pomeni, da je neverjetno trdo in odporno na rjo. Rezilo je enostavno za brušenje in vzdrževanje ter zelo vzdržljivo. Posebej priljubljeno je med profesionalnimi kuharji, saj je trpežno, enostavno za brušenje in nezahtevno za vzdrževanje.

Sestava jekla VG-5: ogljik: 0,7-0,8 %, krom: 13-15 %, molibden: 0,2-0,4 %, vanadij: 0,1-0,2 %, nikelj: 0,25 %, baker: 0,25 %

LAMINACIJA:
Sredica iz jekla VG-5 je obdana z dvema zunanjima plastema iz nerjavečega jekla SUS410, kaljenega na 28-32 HRC, ki povečuje prožnost in ščiti sredico pred zunanjimi vplivi.
Med postopkom kovanja se vse tri plasti s prvotno debelino 20 mm stisnejo na končno debelino 2 mm. Noži iz linije Tamahagane so torej neverjetno tanki in zato tudi zelo ostri, hkrati pa dolgo ohranijo ostrino in jih je enostavno  nabrusiti.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zunanji plasti imata matirano površinsko obdelavo in sta prekriti s subtilnimi odtisi kladiva, ki dajejo nožu prav poseben pečat. K elegantnemu videzu prispeva tudi meja med plastmi trdega (hagane) in mehkejšega jekla (jigane), ki je videti kot komaj opazna letnica in loči rezilo na dva dela. 

ROČAJ:
Ročaj noža je iz svetlo rjavega pakka lesa. Je precej velik za japonske nože in omogoča čvrst oprijem. Primeren je za levičarje in desničarje. Tak tip ročaja še posebej priporočamo kuharjem z nekoliko večjimi dlanmi, ki zase težko najdejo primeren in udoben japonski nož. Nož ima tudi zaščito za prste, saj zaključek ročaja pri prehodu v rezilo oziroma opora za palec (ang. bolster) poteka vzdolž pete rezila, tako da prepreči drsenje prsta ob rezalnem robu.

Nože Tamahagane odlikuje dobro ravnovesje – tako kot pri vrhunskih športnih avtomobilih je tudi pri teh nožih razporeditev teže med sprednjim in zadnjim delom, torej med rezilom in ročajem, idealna, tj. v razmerju 50:50. To je bil eden od ciljev pri snovanju linije nožev Tamahagane, kar lahko začutimo takoj, ko primemo nož v roko, saj teža ročaja uravnoteži težo rezila. Nož je zato udobno uporabljati tudi pri dolgotrajnem in napornem delu za kuhinjskim pultom.

KOVAČIJA:
Tamahagane kovačija izdeluje nože po vseh pravilih. Ko kovač namreč uporabi preizkušene materiale, desetletja izkušenj v kovanju nožev in oboje spoji z brezčasnim dizajnom, se stvari postavijo na svoje mesto. So vzdržljivi, cenovno ugodni in vam bodo služili dolgo časa.

Noži Tamahagane se torej ponašajo z vzdržljivostjo, dolgotrajno in fino ostrino ter enostavnim brušenjem. Prav tako združujejo brezčasno, preprosto obliko z ostrino, ki ji preprosto ni para. Nož, ki je eleganten, a hkrati kakovosten in skrajno učinkovit. Navdušil bo tako domače kuharje kot tudi najbolj zahtevne kuharske mojstre, ki v nožu iščejo popolno ravnovesje in vzdržljivost.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: VG-5
Konstrukcija: San-mai / v-edge / tsuchime (matte)
Trdota (HRC): 61
Dolžina noža: 265 mm
Dolžina rezila: 150 mm
Širina rezila: 30 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 95 g
Dolžina ročaja: 103 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / pakka
Kovač: Tamahagane
Lokacija kovačije: TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: "Tamahagane"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068