Večje ni vedno boljše. Nekatera rezalna opravila ne zahtevajo velikega chef’s noža - velikokrat je prav mali petty najboljša rešitev. Odlično se odreže pri opravilih, ki zahtevajo natančnost, kot so lupljenje, izkoščičevanje in drobno sekljanje, saj vam njegova majhnost omogoča dober nadzor tako v dlani kot na deski. Ne glede na to, ali lupite krompir, sekljate česen ali pa imate radi svoje jagode narezane na čisto tanke lističe, eno je gotovo - nož petty je orodje, po katerem boste vedno znova posegali. Tamahagane "TSUBAME" Petty 150 mm ima jedro iz jekla VG-5, ki ga obdajata zunanji plasti nerjavečega jekla. San-mai (t.i. sendvič) konstrukcija rezilu zagotavlja večjo žilavost in ščiti trdo jedro pred zunanjimi vplivi, zato so noži Tamahagane popularni med profesionalnimi kuharji po vsem svetu. Noži Tamahagane se ponašajo s premišljeno zasnovo, dolgo življenjsko dobo in denarnici prijazno ceno. OBLIKA REZILA: V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji. Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit". JEKLO: Sestava jekla VG-5: ogljik: 0,7-0,8 %, krom: 13-15 %, molibden: 0,2-0,4 %, vanadij: 0,1-0,2 %, nikelj: 0,25 %, baker: 0,25 % LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: Nože Tamahagane odlikuje dobro ravnovesje – tako kot pri vrhunskih športnih avtomobilih je tudi pri teh nožih razporeditev teže med sprednjim in zadnjim delom, torej med rezilom in ročajem, idealna, tj. v razmerju 50:50. To je bil eden od ciljev pri snovanju linije nožev Tamahagane, kar lahko začutimo takoj, ko primemo nož v roko, saj teža ročaja uravnoteži težo rezila. Nož je zato udobno uporabljati tudi pri dolgotrajnem in napornem delu za kuhinjskim pultom. KOVAČIJA: Noži Tamahagane se torej ponašajo z vzdržljivostjo, dolgotrajno in fino ostrino ter enostavnim brušenjem. Prav tako združujejo brezčasno, preprosto obliko z ostrino, ki ji preprosto ni para. Nož, ki je eleganten, a hkrati kakovosten in skrajno učinkovit. Navdušil bo tako domače kuharje kot tudi najbolj zahtevne kuharske mojstre, ki v nožu iščejo popolno ravnovesje in vzdržljivost. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Petty |
Jeklo: | VG-5 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / tsuchime (matte) |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 265 mm |
Dolžina rezila: | 150 mm |
Širina rezila: | 30 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 95 g |
Dolžina ročaja: | 103 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / pakka |
Kovač: | Tamahagane |
Lokacija kovačije: | TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | "Tamahagane" |