Večje ni vedno boljše. Nekatera rezalna opravila ne zahtevajo velikega chef’s noža - velikokrat je manjši santoku dobra rešitev. Odlično se odreže pri opravilih, ki zahtevajo natančnost, kot so lupljenje, izkoščičevanje in drobno sekljanje, saj vam njegova majhnost omogoča dober nadzor tako v dlani kot na deski. Santoku nož, dolžine 120mm, je zaradi nekoliko krajšega rezila primeren kot samostojen, vsestranski nož za tiste, ki se jim manjši noži bolj prilegajo. Tamahagane "TSUBAME" Santoku 120 mm mm ima jedro iz jekla VG-5, ki ga obdajata zunanji plasti nerjavečega jekla. San-mai (t.i. sendvič) konstrukcija rezilu zagotavlja večjo žilavost in ščiti trdo jedro pred zunanjimi vplivi, zato so noži Tamahagane popularni med profesionalnimi kuharji po vsem svetu. Noži Tamahagane se ponašajo s premišljeno zasnovo, dolgo življenjsko dobo in denarnici prijazno ceno. OBLIKA REZILA: JEKLO: Sestava jekla VG-5: ogljik: 0,7-0,8 %, krom: 13-15 %, molibden: 0,2-0,4 %, vanadij: 0,1-0,2 %, nikelj: 0,25 %, baker: 0,25 % LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: Nože Tamahagane odlikuje dobro ravnovesje – tako kot pri vrhunskih športnih avtomobilih je tudi pri teh nožih razporeditev teže med sprednjim in zadnjim delom, torej med rezilom in ročajem, idealna, tj. v razmerju 50:50. To je bil eden od ciljev pri snovanju linije nožev Tamahagane, kar lahko začutimo takoj, ko primemo nož v roko, saj teža ročaja uravnoteži težo rezila. Nož je zato udobno uporabljati tudi pri dolgotrajnem in napornem delu za kuhinjskim pultom. KOVAČIJA: Noži Tamahagane se torej ponašajo z vzdržljivostjo, dolgotrajno in fino ostrino ter enostavnim brušenjem. Prav tako združujejo brezčasno, preprosto obliko z ostrino, ki ji preprosto ni para. Nož, ki je eleganten, a hkrati kakovosten in skrajno učinkovit. Navdušil bo tako domače kuharje kot tudi najbolj zahtevne kuharske mojstre, ki v nožu iščejo popolno ravnovesje in vzdržljivost. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku |
Jeklo: | VG-5 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / tsuchime (matte) |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 235 mm |
Dolžina rezila: | 120 mm |
Širina rezila: | 40 mm |
Debelina rezila: | 1.8 mm |
Teža: | 110 g |
Dolžina ročaja: | 103 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / pakka |
Kovač: | Tamahagane |
Lokacija kovačije: | TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | "Tamahagane" |