Shigeki Tanaka je izdelal zelo uporaben ročno narejen gyuto nož, primeren za rezanje zelenjave, ribe in mesa. Ravno prav velik, da ni prevelik za domačega kuharja in ne premajhen za poklicnega chefa. Dvostransko rezilo je iz odličnega VG-10 jekla, ki je kaljeno do trdote 61 HRC in zaščiteno z mehkejšimi plastmi nerjavečega materiala, kar mu daje zanimiv damask videz in dobro zaščito proti rjavenju. Ročaj noža je iz črne micarte, ki je zelo odporna na obrabo Kovačija:Tanaka je vešč obrtnik, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. Znan je predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev. Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti). |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / full hamaguri convex / damask |
Trdota (HRC): | 61 |
Dolžina noža: | 310 mm |
Dolžina rezila: | 185 mm |
Širina rezila: | 46 mm |
Debelina rezila: | 2.2 mm |
Teža: | 145 g |
Dolžina ročaja: | 118 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / mikarta |
Kovač: | Shigeki Tanaka |
Lokacija kovačije: | MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki" |