• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto

Tanaka Gyuto Aogami #2 Keyaki 180 mm

Shigeki Tanaka  - #‍060103101422
Tanaka Gyuto Aogami #2 Keyaki 180 mm

275 € PPC: 305,00 € (-10%)
oz. 12.31 € / mesec.


Opis izdelka

Tanaka Gyuto Aogami #2 Keyaki 180 mm je odlična izbira za vse tiste kuharje, ki želijo pravi ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Tanko rezilo omogoča natančno obdelovanje hrane in pripravo zahtevnejših receptov, izvrstno jeklo Aogami #2 pa dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj nož tekom uporabe pridobi patino. 

Nož prihaja izpod rok kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. 

OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje in je glavna izbira pri vseh vrstah sekljanja in rezanja mesa in zelenjave na kuhinjski deski. Profil in dolžina rezila sta primerna tako za dolge kot kratke reze, nežna krivina trebuha rezila je odlična za sekljanje, tanka konica pa za natančno obdelavo hrane. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.
Uporaba za: podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.

JEKLO:
Prednosti jekla Aogami #2 so zelo fina, nežna ostrina, enostavno brušenje in dolgotrajna ostrina. Spodnji del rezila, kjer je razgaljeno visokoogljično jeklo, bo sčasoma pridobilo patino, zato priporočamo redno mazanje rezila z oljem, da preprečite rjavenje. Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika, in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Sredica noža je iz jekla Aogami #2 (enega najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel) in oblečena je v dve plasti mehkejšega jekla, tej konstrukciji pravimo
 san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA: 
Nož je brušen dvostransko (simetrično in ima z v-edge hollow grind profil.  

Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo prehaja iz gladkega nashiji zaključka s teksturo kože azijske hruške in se prelevi v meglen kasumi zaključek, ki se razprostira vse do rezalnega roba, kjer je vidno izpostavljena sredica iz Aogami jekla. Zaključni videz je preprost, krasi ga kovačev podpis v kanji pismenkah: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"

ROČAJ:
Japonski (wa) Keyaki ročaj v rdečih barvnih tonih. Osemkotni ročaj omogoča kompakten in čvrst, zaradi simetrične oblike pa je namenjen za delo v levi ali desni dlani.

Keyaki, znan tudi kot Zelkova, je vrsta trdega lesa, ki izvira iz vzhodne Azije. Cenjen je zaradi privlačnega vzorca zrn in trpežnosti, zato je priljubljena izbira za različne lesno obdelovalne namene. Les Keyaki se zaradi svoje trdnosti in odpornosti pogosto uporablja pri izdelavi pohištva, talnih oblog, omar in okrasnih predmetov. Ima toplo zlato rjavo barvo z edinstvenimi figurami, ki vsakemu kosu doda pridih naravne elegance. Les Keyaki je znan po svoji odlični možnosti za obdelavo, ki obrtnikom omogoča ustvarjanje zapletenih vzorcev in gladkih zaključkov.

O KOVAČU:
Tanaka je znan predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev.

Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti).




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge hollow grind, distal taper / nashiji
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 323 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 48 mm
Debelina rezila: 2.8 mm
Teža: 150 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / keyaki
Napis na rezilu: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"
Kovač: Shigeki Tanaka
Lokacija kovačije: MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068