Tanaka Gyuto Ginsanko Damascus 180 mm

Shigeki Tanaka  - #‍060103101332

255 € PPC: 300,00 € (-15%)
oz. 11.41 € / mesec.


Opis izdelka

Tanaka Gyuto Ginsanko Damascus z rezilom dolžine 180 mm je vsestranski nož za pripravo mesa, zelenjave in rib. Prihaja izpod rok kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki slovi po svojem kreativnem oblikovanju in mojstrski končni obdelavi rezil. 

Nož ima krasen damask vzorec, ročno gravirane kanji pismenke s podpisom mojstra, lepo zaključene detajle in osemkotni orehov ročaj z obročkom iz črne ebenovine. 

OBLIKA REZILA:
Oblika gyuto je vsestranska in namenjena chefom, ki imajo raje večnamenski nož standardne velikosti, primeren za rezanje mesa, rib in zelenjave.
Uporaba za: podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.

JEKLO:
Rezilo je skovano iz Hitachijevega Silver III jekla, znanega tudi pod imenom Ginsan ali Ginsanko. Zaradi visoke vsebnosti kroma (Cr) je odporno na korozijo in ga uvrščamo med nerjaveča jekla, kljub temu pa se zaradi izjemno čiste strukture v določenih primerih vede bolj kot visokoogljično jeklo, kar se vidi predvsem pri lahkoti brušenja in fini ostrini. Jeklo je obdelano do približno 63 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v 16 plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai damascus in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ima hamaguri profilGledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz zaznamujejo valovite meje med različnimi plastmi jekla – do popolnosti izdelan 17-plastni damask zaključek, ki ga krasi še kovačev podpis v kanji pismenkah: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"

ROČAJ:
Japonski (wa) ročaj iz oreha z obročkom iz črne ebenovine. Zaradi simetrične osemkotne oblike je odličen za delo v desni in levi dlani.

O KOVAČU:
Tanaka je znan predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev.

Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti).




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Konstrukcija: San-mai / hamaguri, distal taper / damask
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 330 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 1,7 mm
Teža: 135 g
Dolžina ročaja: 134 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / oreh, ebenovina
Kovač: Shigeki Tanaka
Lokacija kovačije: MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068