Tanaka Kiri-Gyuto Aogami #2 Damascus Buffalo 180 mm je odlična izbira za vse tiste kuharje, ki želijo ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Tanko rezilo omogoča natančno obdelovanje hrane z uporabo zahtevnejših rezalnih tehnik, izvrstno jeklo Aogami #2 pa dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj nož tekom uporabe pridobi patino. Nož prihaja izpod kladiva kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. OBLIKA REZILA: JEKLO: LAMINACIJA: GEOMETRIJA: Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil. ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČU: Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti). |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto (k-tip) |
Jeklo: | Aogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / hamaguri, distal taper / damask |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 325 mm |
Dolžina rezila: | 180 mm |
Širina rezila: | 46 mm |
Debelina rezila: | 2.7 mm |
Teža: | 125 g |
Dolžina ročaja: | 134 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija, rog vodnega bivola |
Napis na rezilu: | 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki" |
Kovač: | Shigeki Tanaka |
Lokacija kovačije: | MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska |