Tanaka Petty Aogami #2 Damascus 150 mm je odlična izbira za vse kuharje, ki želijo ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Nož z minimalističnim zaključnim videzom na rezilu in klasičnim wa ročajem iz lesa magnolije pooseblja preprosto japonsko estetiko. S 150mm dolgim rezilom omogoča raznolike možnosti uporabe tako na rezalni deski kot v dlani in lepo dopolnjuje večje nože. Pride v tradicionalni paulownia leseni škatlici s črnimi kanji pismenkami. Izvrstno jeklo Aogami #2 zagotavlja dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj potrebuje nekoliko več nege in ga je potrebno med in po uporabi obrisati do suhega. Nož tekom uporabe pridobi zaščitno patino, ki jo lahko tudi umetno ustvarite. Nož prihaja izpod kladiva kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. Nož ima ročaj D oblike in je tako bolj primeren za uporabo v desni dlani. OBLIKA REZILA: Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža). V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji. Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit". JEKLO: LAMINACIJA: GEOMETRIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČU: Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti). |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Petty |
Jeklo: | Aogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / damascus |
Trdota (HRC): | 62-63 |
Dolžina noža: | 287 mm |
Dolžina rezila: | 150 mm |
Širina rezila: | 30 mm |
Debelina rezila: | 2,3 > 1,0 mm |
Teža: | 70 g |
Dolžina ročaja: | 123 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija, rog vodnega bivola |
Napis na rezilu: | 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki" |
Kovač: | Shigeki Tanaka |
Lokacija kovačije: | MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska |