• Japonski noži
  • Mali kuhinjski noži
Tanaka Petty Aogami #2 Damascus 150 mm

Tanaka Petty Aogami #2 Damascus 150 mm
Shigeki Tanaka - #‍060107071595

203 € PPC: 225,00 € (-10%)
oz. 11.91 € / mesec.


Opis izdelka

Tanaka Petty Aogami #2 Damascus 150 mm je odlična izbira za vse kuharje, ki želijo ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Nož z minimalističnim zaključnim videzom na rezilu in klasičnim wa ročajem iz lesa magnolije pooseblja preprosto japonsko estetiko. S 150mm dolgim rezilom omogoča raznolike možnosti uporabe tako na rezalni deski kot v dlani in lepo dopolnjuje večje nože. Pride v tradicionalni paulownia leseni škatlici s črnimi kanji pismenkami.

Izvrstno jeklo Aogami #2 zagotavlja dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj potrebuje nekoliko več nege in ga je potrebno med in po uporabi obrisati do suhega. Nož tekom uporabe pridobi zaščitno patino, ki jo lahko tudi umetno ustvarite.

Nož prihaja izpod kladiva kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom.

Nož ima ročaj D oblike in je tako bolj primeren za uporabo v desni dlani.

OBLIKA REZILA:
Japonski nož petty je majhen dvostransko brušen večnamenski nož, ki izvira z Japonske. Ker je manjši od drugih japonskih nožev, lahko z njim režemo tudi v dlani in opravljamo manjša opravila, kot sta lupljenje in razkoščičevanje, za katera so večji noži preveč okorni.

Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža).

V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki. Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji.

Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti. Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit".

JEKLO:
Prednosti jekla Aogami #2 so zelo fina, nežna ostrina, enostavno brušenje in dolgotrajna ostrina. Spodnji del rezila, kjer je razgaljeno visokoogljično jeklo, bo sčasoma pridobilo patino, zato priporočamo redno mazanje rezila z oljem, da preprečite rjavenje. Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika, in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Sredica noža je iz jekla Aogami #2 (enega najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel) in zaobjeta je v dve plasti mehkejšega jekla. Tej konstrukciji pravimo
 san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA: 
Nož je brušen dvostransko simetrično.
Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz zaznamujejo valovite meje med različnimi plastmi jekla – do popolnosti izdelan damask zaključek, ki ga krasi še kovačev podpis v kanji pismenkah: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki".

ROČAJ:
Japonski (wa) ročaj iz magnolije z roževinastim obročkom iz roga vodnega bivola. Ročaj D-oblike omogoča kompakten in čvrst oprijem, zaradi nesimetrične oblike pa je primeren za delo v desni dlani.

O KOVAČU:
Tanaka je znan predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev.

Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti).




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge / damascus
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 287 mm
Dolžina rezila: 150 mm
Širina rezila: 30 mm
Debelina rezila: 2,3 > 1,0 mm
Teža: 70 g
Dolžina ročaja: 123 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / magnolija, rog vodnega bivola
Napis na rezilu: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"
Kovač: Shigeki Tanaka
Lokacija kovačije: MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska


  • Japonski noži
  • Mali kuhinjski noži


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068