Tanaka Santoku Aogami #2 Keyaki 165 mm

Shigeki Tanaka  - #‍060108091421

238 € PPC: 280,00 € (-15%)
oz. 10.65 € / mesec.


Opis izdelka

Tanaka Santoku Aogami #2 Keyaki 165 mm je odlična izbira za vse tiste kuharje, ki želijo pravi ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Tanko rezilo omogoča natančno obdelovanje hrane in pripravo zahtevnejših receptov, izvrstno jeklo Aogami #2 pa dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj nož tekom uporabe pridobi patino.

Nož prihaja izpod rok kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom.

OBLIKA REZILA:
Santoku je vsestranski kuhinjski nož, ki blesti pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izraz santoku pomeni »tri vrline« (san pomeni 'tri') in lahko se nanaša na raznovrstne sestavine, ki jih pripravljamo z njim (meso, ribe in zelenjavo), ali na načine priprave hrane: rezanje, sekljanje in rezanje na kocke. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom: konica noža za fino delo, rezalni rob za splošno uporabo, peta noža za intenzivno sekljanje.
Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.

JEKLO:
Prednosti jekla Aogami #2 so zelo fina, nežna ostrina, enostavno brušenje in dolgotrajna ostrina. Spodnji del rezila, kjer je razgaljeno visokoogljično jeklo, bo sčasoma pridobilo patino, zato priporočamo redno mazanje rezila z oljem, da preprečite rjavenje. Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika, in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Sredica noža je iz jekla Aogami #2 (enega najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel) in oblečena je v dve plasti mehkejšega jekla, tej konstrukciji pravimo
san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), z v-edge hollow grind profilom.

Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo prehaja iz gladkega nashiji zaključka s teksturo kože azijske hruške in se prelevi v meglen kasumi zaključek, ki se razprostira vse do rezalnega roba, kjer je vidno izpostavljena sredica iz Aogami jekla. Zaključni videz je preprost, krasi ga kovačev podpis v kanji pismenkah: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"

ROČAJ:
Japonski (wa) Keyaki ročaj v rdečih barvnih tonih. Osemkotni ročaj omogoča kompakten in čvrst, zaradi simetrične oblike pa je namenjen za delo v levi ali desni dlani.

Keyaki, znan tudi kot Zelkova, je vrsta trdega lesa, ki izvira iz vzhodne Azije. Cenjen je zaradi privlačnega vzorca zrn in trpežnosti, zato je priljubljena izbira za različne lesno obdelovalne namene. Les Keyaki se zaradi svoje trdnosti in odpornosti pogosto uporablja pri izdelavi pohištva, talnih oblog, omar in okrasnih predmetov. Ima toplo zlato rjavo barvo z edinstvenimi figurami, ki vsakemu kosu doda pridih naravne elegance. Les Keyaki je znan po svoji odlični možnosti za obdelavo, ki obrtnikom omogoča ustvarjanje zapletenih vzorcev in gladkih zaključkov.

O KOVAČU:
Tanaka je znan predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev.

Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti).




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge hollow grind, distal taper / nashiji
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 310 mm
Dolžina rezila: 165 mm
Širina rezila: 48 mm
Debelina rezila: 2.7 mm
Teža: 145 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / keyaki
Napis na rezilu: 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki"
Kovač: Shigeki Tanaka
Lokacija kovačije: MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068