Tanaka Santoku Aogami #2 Keyaki 165 mm je odlična izbira za vse tiste kuharje, ki želijo pravi ročno kovan japonski nož iz tradicionalnega jekla s pravo japonsko fino ostrino. Tanko rezilo omogoča natančno obdelovanje hrane in pripravo zahtevnejših receptov, izvrstno jeklo Aogami #2 pa dolgotrajno ostrino in hitro brušenje. Paziti je potrebno le pri vzdrževanju rezila, saj nož tekom uporabe pridobi patino. Nož prihaja izpod rok kovaškega mojstra Shigekija Tanake, veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. OBLIKA REZILA: JEKLO: LAMINACIJA: GEOMETRIJA: Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil. ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: Keyaki, znan tudi kot Zelkova, je vrsta trdega lesa, ki izvira iz vzhodne Azije. Cenjen je zaradi privlačnega vzorca zrn in trpežnosti, zato je priljubljena izbira za različne lesno obdelovalne namene. Les Keyaki se zaradi svoje trdnosti in odpornosti pogosto uporablja pri izdelavi pohištva, talnih oblog, omar in okrasnih predmetov. Ima toplo zlato rjavo barvo z edinstvenimi figurami, ki vsakemu kosu doda pridih naravne elegance. Les Keyaki je znan po svoji odlični možnosti za obdelavo, ki obrtnikom omogoča ustvarjanje zapletenih vzorcev in gladkih zaključkov. O KOVAČU: Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože. Več o Tanaki si preberite v tem prispevku (vključena tudi foto zgodba iz našega obiska kovačije pred nekaj leti). |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku |
Jeklo: | Aogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge hollow grind, distal taper / nashiji |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 310 mm |
Dolžina rezila: | 165 mm |
Širina rezila: | 48 mm |
Debelina rezila: | 2.7 mm |
Teža: | 145 g |
Dolžina ročaja: | 126 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / keyaki |
Napis na rezilu: | 名匠誠貴作 "Made By Master Craftsman Shigeki" |
Kovač: | Shigeki Tanaka |
Lokacija kovačije: | MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska |