Tohji Kengata Shirogami #1 195 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, ki z lahkoto opravi s katerokoli sestavino, svežo ali kuhano, pa naj bo to zelenjava ali kos mesa in ribe. Je pravi minimalistični biser za sodobnega japonskega purista, ki strogo upošteva tradicijo: skovan je iz Shirogami #1 jekla, krasi pa ga ovalen ročaj iz lesa magnolije. Kengata oblika je nekoliko manj konvencionalna, a je njen duh globoko prežet z bogato tradicijo kovanja rezil na Japonskem - ime kengata pomeni “podoben meču”.
OBLIKA REZILA:
Kengata (prevod “podoben meču”) je vsestranska oblika noža, vizualno zelo podobna bunki. Značilne lastnosti slednje so zlahka prepoznavne: “K-tip” konica za precizno delo, širok profil in nekoliko krajša dolžina rezila. Od standardne oblike odstopa z rezilom, ki je malenkost bolj zaobljeno. To dovoljuje uporabniku, da nož ziba na delovni površini in s tem doda v svoj repertoar še dodatno tehniko rezanja, ki se jo z ravnejšo bunko ali kiritsuke nožem težje loti.
JEKLO:
White Steel #1 (znan tudi kot Shirogami #1) je eno najbolj čistih jekel, in posledično tudi eno najbolj enostavnih za brušenje. Iz istega razloga lahko rezila, skovana iz White Steel #1, dosežejo izjemno fino ostrino in jo tudi obdržijo zelo dolgo časa. Nekoliko več pozornosti pa bodo zahtevala pri vzdrževanju, saj zaradi visoke vsebnosti ogljika rezila niso odporna proti koroziji. Rezilo bo z uporabo dobilo zaščitno patino.
Preberite si več o vzdrževanju rezila na tej povezavi.
LAMINACIJA:
San-mai je metoda laminacije, ki jo dosežemo s stiskanjem dveh zunanjih plasti jekla na noževo sredico, izdelano iz Shirogami #1 jekla. Pri takšni konstrukciji zunanji plasti služita kot zaščita za zelo trdo, in posledično krhko, sredico, kar bistveno izboljša žilavost rezila in njegovo trpežnost pred poškodbami.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Izgled noža odlikuje minimalističen migaki zaključni videz, kar pomeni, da je bilo rezilo polirano do visokega sijaja in matiran kasumi zaključek, ki se preko shinogi linije razteza do rezalnega roba. Polirano površino rezila krasi ročno vklesan kanji (podpis kovača).
ROČAJ:
Na rezilo je nameščen ovalen tradicionalni japonski (Wa) ročaj, izdelan iz lesa magnolije in z obročkom iz bivoljega roga.
KOVAČIJA:
Kovač Ikeuchi Hamono je s proizvodnjo vrtnarskega orodja in kuhinjskih nožev začel leta 1954. Kljub uvajanju sodobne tehnologije v kovaške procese, se v kovačiji Ikeuchi še vedno osredotočajo na različne japonske tradicionalne kovaške tehnike.