Tohji Sakimaru-Gyuto z zrcalno zloščenim rezilom in tradicionalnim japonskim ročajem iz magnolije poetično združuje dve vrednoti: minimalistično in tradicionalno. Rezilo je okrašeno z edinstvenim ročno vklesanim kanji podpisom in matirano kasumi linijo, ki je bila narejena na tradicionalnih brusnih kamnih. Ta nož je za vse, ki živijo po principu 'manj je več'. Sakimaru gyuto morda ne podira rekordov v hitrostnem sekljanju zelenjave, vendar je zaradi širokega profila, ki je podoben debi ali usubi, odličen za precizne tehnike, kot npr. julienne ali japonski katsuramuki. Rezila nožev, namenjena takšnim opravilom, so navadno krajša in tako japonskim mojstrom ni v navado seči po njih, ko potrebujejo narezati kakšen večji kos mesa ali filirati ribo. Prav tu pa je sakimaru gyuto edinstven, saj je s svojo dolžino 220 milimetrov primeren tudi za takšne dolge in natančne reze. Da povzamemo: z združitvijo vsestranske oblike in enostransko brušenega rezila smo dobili nekakšen hibrid, ki se lahko pohvali z najboljšimi lastnostmi obeh svetov. OBLIKA REZILA: Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki! JEKLO: → Želite izvedeti več o konstrukciji in laminaciji rezil? Preberite naše članke Konstrukcija rezila: geometrija in/ali Konstrukcija rezila: laminacija. → Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev. ROČAJ: Kovačija:Kovač Ikeuchi Hamono je s proizvodnjo vrtnarskega orodja in kuhinjskih nožev začel leta 1954. Kljub uvajanju sodobne tehnologije v kovaške procese, se v kovačiji Ikeuchi še vedno osredotočajo na različne japonske tradicionalne kovaške tehnike. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | Shirogami #1 |
Konstrukcija: | |
Trdota (HRC): | 61-62 |
Dolžina noža: | 374 mm |
Dolžina rezila: | 220 mm |
Širina rezila: | 55 mm |
Debelina rezila: | 2.8 mm |
Teža: | 195 g |
Dolžina ročaja: | 137 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija |
Napis na rezilu: | 堺刀司 "Sakai swordsman" |
Kovač: | Sakai Tohji |
Lokacija kovačije: | SAKAI / Osaka Prefektura / Japonska |