Košarica   KRALJ ŽARA

Tohji Sakimaru-Gyuto Shirogami #1 220 mm

Sakai Tohji  - #‍200103141229
Tohji Sakimaru-Gyuto Shirogami #1 220 mm

-15% s kuponom SANTOKU

315,00 €
oz. 14.10 € / mesec.


Opis izdelka

Tohji Sakimaru-Gyuto z zrcalno zloščenim rezilom in tradicionalnim japonskim ročajem iz magnolije poetično združuje dve vrednoti: minimalistično in tradicionalno. Rezilo je okrašeno z edinstvenim ročno vklesanim kanji podpisom in matirano kasumi linijo, ki je bila narejena na tradicionalnih brusnih kamnih. Ta nož je za vse, ki živijo po principu 'manj je več'.

Sakimaru gyuto morda ne podira rekordov v hitrostnem sekljanju zelenjave, vendar je zaradi širokega profila, ki je podoben debi ali usubi, odličen za precizne tehnike, kot npr. julienne ali japonski katsuramuki. Rezila nožev, namenjena takšnim opravilom, so navadno krajša in tako japonskim mojstrom ni v navado seči po njih, ko potrebujejo narezati kakšen večji kos mesa ali filirati ribo. Prav tu pa je sakimaru gyuto edinstven, saj je s svojo dolžino 220 milimetrov primeren tudi za takšne dolge in natančne reze.

Da povzamemo: z združitvijo vsestranske oblike in enostransko brušenega rezila smo dobili nekakšen hibrid, ki se lahko pohvali z najboljšimi lastnostmi obeh svetov.

OBLIKA REZILA:
Ta Gyuto se od nožev kuharskih mojstrov razlikuje po dveh zelo posebnih značilnostih. Prva je že omenjeni presek profila, druga pa je nenavadna oblika rezila. Hrbet noža je raven, trebuh se zoži v neprekinjeni krivulji, tik pred konico pa se ostro ukrivi navzgor. Iz te oblike izhaja ime sakimaru. Beseda se nanaša na konico tanto, ki je danes značilna za nože takohiki, v preteklosti pa je ta konica krasila predhodnico sodobnih japonskih nožev – veličastno katano.

Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki!

JEKLO:
Rezilo je bilo skovano v kovačiji Ikeuchi Hamono. Konstrukcija rezila se imenuje ni-mai (dobeseden prevod iz japonščine se glasi »dve plasti«), kar pomeni, da je rezilo sestavljeno iz trdega rezalnega roba (hagane) in mehkejših zunanjih plasti (jigane). Trda sredica je izdelana iz jekla Shirogami #1 (pravimo mu tudi White Steel 1), ovoj jigane pa ima visoko poliran videz. (Za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila).

→ Želite izvedeti več o konstrukciji in laminaciji rezil? Preberite naše članke Konstrukcija rezila: geometrija in/ali Konstrukcija rezila: laminacija.

→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

ROČAJ:
Na rezilo je pritrjen
tradicionalni ovalni japonski (wa) ročaj, izdelan iz lesa magnolije, zaključen pa z obročkom iz bivoljega roga.

Kovačija:

Kovač Ikeuchi Hamono je s proizvodnjo vrtnarskega orodja in kuhinjskih nožev začel leta 1954. Kljub uvajanju sodobne tehnologije v kovaške procese, se v kovačiji Ikeuchi še vedno osredotočajo na različne japonske tradicionalne kovaške tehnike.


 


Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Shirogami #1
Konstrukcija:
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 374 mm
Dolžina rezila: 220 mm
Širina rezila: 55 mm
Debelina rezila: 2.8 mm
Teža: 195 g
Dolžina ročaja: 137 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / magnolija
Napis na rezilu: 堺刀司 "Sakai swordsman"
Kovač: Sakai Tohji
Lokacija kovačije: SAKAI / Osaka Prefektura / Japonska




Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.






Dodano!

V košarico