Ko se odločamo o nakupu noža, običajno gledamo na lastnosti, kot so ostrina, jeklo, HRC jekla, ravnotežje med ročajem in rezilom, teža, videz... Želimo tudi kovača, ki bo znal vse te lastnosti združiti v uporabno in popolno rezilo. Ta izjemen Bunka nož izpolnjuje vse zgoraj naštete zahteve, poleg tega pa jih tudi dvigne za stopničko višje: rezilo je ročno kovano do popolnosti z lasersko natančnostjo, nerjaveče jeklo VG-10 je bilo kaljeno do 61 HRC, kanji je ročno izklesan v delavnici TOJIRO ATELIER, ki je tako rekoč kovačija v kovačiji, sestavlja pa jo manjši oddelek kovačev, ki se zavzemajo za kovanje izjemno dodelanih nožev za tiste, ki resnično cenijo mojstrsko izdelavo. Nož ima več karakteristik, ki skupaj oblikujejo njegov unikaten rustikalen videz: kuro-uchi zaključno patino, damask vzorec in osemkotni magnolija ročaj. Oblika rezila Bunka je v bistvu japonska različica chefovskega noža (angl. chef's knife), a z drznejšim videzom. Rezilo se namreč zaključi s konico tanto, ki je značilna za japonske meče in bodala. OBLIKA REZILA: V zadnjih letih se je značilna oblika bunke zaradi vsestranske uporabe (meso, ribe, zelenjava) močno priljubila tudi v domačih kuhinjah. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož zelo enostaven za uporabo, zato je primeren tudi za začetnike, hkrati pa ne bo pa razočaral niti najbolj zahtevnih uporabnikov in poznavalcev. Bunka ima široko rezilo pri ročaju za udobno delo, trebuh rezila je nežno oblikovan in primeren tako za dolge kot kratke reze, zadnji del rezila je raven in namenjen za sekljanje. Rezilo se proti konici zoži, zato je le-ta optimalna za natančno obdelovanje, obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice ... JEKLO: LAMININACIJA: GEOMETRIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Bunka |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge, distal taper / damask, kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 60-61 |
Dolžina noža: | 316 mm |
Dolžina rezila: | 170 mm |
Širina rezila: | 50 mm |
Debelina rezila: | 1,9 mm |
Teža: | 115 g |
Dolžina ročaja: | 130 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / japonska cedra, ebenovina |
Kovač: | TOJIRO |
Lokacija kovačije: | TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 工房作 藤次郎 “KOUBOU-SAKU TOJIRO” [Made in TOJIRO KNIFE ATELIER] |