Ročno kovan in ročno brušen gyuto, izdelan v butični delavnici TOJIRO ATELIER, predstavlja vrhunec TOJIROVE ponudbe. Gyuto je vsestranski, srednje velik kuhinjski nož, ki ga priporočamo zahtevnim kuharskim mojstrom za domačo ali poklicno uporabo.
V delavnici TOJIRO ATELIER nože kujejo ročno po tradicionalni metodi. Sredico rezila predstavlja brezkompromisno jeklo Aogami #2, ki rezilu zagotavlja dolgotrajno ostrino in enostavno brušenje. Zunanje plasti, ki objemajo sredico, se prepletajo v slikovit damask vzorec s kuro-uchi patino na zgornjem delu rezila.
OBLIKA REZILA:
Gyuto oblika je japonska izvedba tradicionalnih evropskih chef nožev. Dolžina 210 mm je optimalna za sekljanje zelenjave in rezanje mesa.
JEKLO:
Jedro tega noža je iz visokoogljičnega tradicionalnega japonskega jekla Aogami #2 jekla, ki je kaljeno na približno 62-63 HRC. Zunanje plasti so iz mehkejšega jekla, ki izboljpuje odpornost in prožnost rezila. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo.
NEGA REZILA:
Pri tem nožu pa se je kovač odločil za uporabo mehkejšega jekla na zunanjem delu noža, zato je rezilo veliko bolj odporno, bolj občutljiv in izpostavljen je zgolj spodnji del rezila, kjer je Aogami #2 jeklo neposredno izpostavljeno zunanjosti. Za nego rezila priporočamo uporabo olja za nego rezil. → Več o patini in negi nožev s patino si lahko preberete v prispevku.
LAMINACIJA:
Rezilo je san-mai damask laminacije (21 plasti jekla).
GEOMETRIJA:
Rezilo je brušeno dvostransko, simetrično.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zaključni videz tega noža je sestavljen iz treh delov: na zgornji polovici rezila je kuro-uchi patina, ki ima nekoliko grobo in teksturirano površino, na srednjem delu se enkratno vidi preplet različnih plasti jekla, na spodnjem delu, pod shinogi linijo, kjer je izpostavljeno sredinsko Aogami #2 jeklo, pa je površina zglajena do sijaja. Gre za občudovanja vredno in v neverjetne detajle orientirano ročno delo.
Na nožu je ročno vgraviran napis 工房作藤次郎 (KOUBOU-SAKU TOJIRO, izdelano v delavnici TOJIRO ATELIER).
ROČAJ:
Skrbno izdelan ročaj iz magnolije in obročkom iz roga vodnega bivola je D oblike, zato bo bolj udoben za delo v desni dlani. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja.
KOVAČIJA:
TOJIRO je en izmed večjih in bolj cenjenih proizvajalcev japonskih kuhinjskih nožev, ki so po svetu znani predvsem po izjemni kvaliteti za razumno ceno. Če se boste potepali po Japonski, lahko kovačijo TOJIRO v Niigati tudi obiščete, saj imajo za obiskovalce odprto vodenje po kovačiji, prav tako pa imajo odprt tudi krasen Showroom z vsemi svojimi izdelki. → Več o glavnem mojstru kovačije TOJIRO ATELIER si lahko preberete v tem prispevku.