ATELIER Gyuto VG-10 Black 240 mm

Tojiro  - #‍010103161147

570 € PPC: 670,00 € (-15%)
oz. 13.64 € / mesec.


Opis izdelka

TOJIRO Gyuto Atelier VG-10 240 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Zlasti daljši gyuto noži – kot ta lepotec iz kovačije TOJIRO ATELIER – še posebej zablestijo pri rezanju večjih kosov mesa in pripravi sashimija, seveda pa se odlično odrežejo tudi pri pripravi vseh ostalih sestavin.

Jeklo VG-10 je po svojih lastnostih izredno dobro uravnoteženo. Zagotavlja odlično odpornost proti koroziji ter enostavno brušenje in dobro ohranjanje ostrine zaradi trdote okoli 60-61 HRC.

TOJIRO ATELIER je tako rekoč kovačija v kovačiji, sestavlja pa jo manjši oddelek kovačev, ki se zavzemajo za kovanje izjemno dodelanih nožev za tiste, ki resnično cenijo mojstrsko izdelavo.

OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje. Nož bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izvorni pomen besede gyuto je nekaj podobnega kot meč za govedino in bil je namenjen razkosavanju mesa. Dandanes pa je gyuto namenjen vsakodnevnim opravilom in je japonska oblika chefovskega noža.

JEKLO:
VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila iz trdega VG-10 jekla je ovita v dve plasti mehkejših jekel. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo – vendar nekoliko bolj delikatno – sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Kuro-uchi je plast črne, neobdelane patine na rezilu, ki poleg tega, da daje nožu res čudovit videz, preprečuje tudi prijemanje hrane na rezilo. Spodnji del rezila krasi damaščanski zaključni videz.

ROČAJ:
Zahodni (Yo) ročaj je izdelan iz trpežne in udobne micarte.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San-mai / v-edge / damask, kuro-uchi
Trdota (HRC): 60-61
Dolžina noža: 368 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 50 mm
Debelina rezila: 2.6 mm
Teža: 260 g
Dolžina ročaja: 120 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / mikarta
Kovač: TOJIRO
Lokacija kovačije: TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 工房作 藤次郎 “KOUBOU-SAKU TOJIRO” [Made in TOJIRO KNIFE ATELIER]




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068