Ročno kovan in ročno brušen petty, izdelan v butični delavnici TOJIRO ATELIER, predstavlja vrhunec TOJIROVE ponudbe med malimi kuhinjskimi noži. Odlična Aogami #2 sredica je ročno kovana po tradicionalni metodi v lep 21-plastni damask vzorec s kuro-uchi patino. Primeren za zahtevnega kuharskega mojstra za domačo ali poklicno uporabo. Petty nož je prave velikosti za manjša, prostoročna kuhinjska opravila, kjer nas zaradi svoje širine na cedilu pustijo široki večnamenski kuhinjski noži. Odličen je namreč za lupljenje in pripravo zelenjave, ker je tanek in okreten pa tudi za filiranje porcijske ribe, razrez perutnine, rezanje manjših kosov suhih mesnin in obrezovanje mesa. Dolžina rezila je 120 mm. Jedro tega noža je iz visokoogljičnega tradicionalnega japonskega jekla Aogami #2 jekla, ki je kaljeno na približno 62-63 HRC. Zunanje plasti so iz mehkejšega jekla, ki povečuje odpornost in prožnost rezila. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Skrbno izdelan ročaj iz magnolije in obročkom iz roga vodnega bivola je D oblike, zato bo bolj udoben za delo v desni dlani. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja. KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Petty |
Jeklo: | Aogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / damask, kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 62-63 |
Dolžina noža: | 245 mm |
Dolžina rezila: | 124 mm |
Širina rezila: | 27 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 45 g |
Dolžina ročaja: | 110 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija, obroček iz roga vodnega bivola ferrule |
Napis na rezilu: | 工房作 藤次郎 “KOUBOU-SAKU TOJIRO” [Made in TOJIRO KNIFE ATELIER] |
Kovač: | TOJIRO |
Lokacija kovačije: | TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska |