Ročno kovan in ročno brušen petty, izdelan v butični delavnici TOJIRO ATELIER, predstavlja vrhunec TOJIROVE ponudbe med malimi kuhinjskimi noži. Odlična Aogami #2 sredica je ročno kovana po tradicionalni metodi v lep 21 plastni damask vzorec s kuro-uchi patino. Primeren za zahtevnega kuharskega mojstra za domačo ali poklicno uporabo.
OBLIKA REZILA:
Petty nož je prave velikosti za manjša, prostoročna kuhinjska opravila, kjer nas zaradi svoje širine na cedilu pustijo široki večnamenski kuhinjski noži. Odličen je namreč za lupljenje in pripravo zelenjave, ker je tanek in okreten pa tudi za filiranje porcijske ribe, razrez perutnine, rezanje manjših kosov suhih mesnin in obrezovanje mesa. Dolžina rezila je 150 mm.
JEKLO:
Jedro tega noža je iz visokoogljičnega tradicionalnega japonskega jekla Aogami #2 jekla, ki je kaljeno na približno 62-63 HRC in je obdano s plastmi mehkejšega jekla, ki izboljša prožnost rezila. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo.
ROČAJ:
Skrbno izdelan ročaj iz magnolije in obročkom iz roga vodnega bivola je D oblike, zato bo bolj udoben za delo v desni dlani. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja.
KOVAČIJA:
TOJIRO je en izmed večjih in bolj cenjenih proizvajalcev japonskih kuhinjskih nožev, ki so po svetu znani predvsem po izjemni kvaliteti za razumno ceno. Če se boste potepali po Japonski, lahko kovačijo TOJIRO v Niigati tudi obiščete, saj imajo za obiskovalce odprto vodenje po kovačiji, prav tako pa imajo odprt tudi krasen Showroom z vsemi svojimi izdelki.