Ko se odločamo o nakupu noža, običajno gledamo na lastnosti, kot so ostrina, jeklo, HRC jekla, ravnotežje med ročajem in rezilom, teža, videz... Želimo tudi kovača, ki bo znal vse te lastnosti združiti v uporabno in popolno rezilo.
Ta mali nož izpolnjuje vse zgoraj naštete zahteve. Poleg tega pa jih tudi dvigne za stopničko višje: rezilo je ročno kovano do popolnosti z lasersko natančnostjo, za rustikalen videz so dodani udarci s kladivom, nerjaveče jeklo VG-10 je bilo kaljeno do 61 HRC, kanji je ročno izklesan v delavnici TOJIRO ATELIER.
TOJIRO ATELIER je tako rekoč kovačija v kovačiji, sestavlja pa jo manjši oddelek kovačev, ki se zavzemajo za kovanje izjemno dodelanih nožev za tiste, ki resnično cenijo mojstrsko izdelavo.
OBLIKA REZILA:
Petty noži so namenjeni za vsa manjša opravila na deski za rezanje in izven nje. Nož, ki mora biti v vsaki kuhinji, se lahko uporablja za lupljenje, sekljanje, rezanje in okraševanje hrane.
JEKLO:
VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.
LAMINIRANJE:
Nož sestavlja 63 plasti jekla. Sredica rezila iz trdega VG-10 jekla je ovita v več plasti mehkejših jekel. Takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo – vendar nekoliko bolj delikatno – sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.
GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož ima več karakteristik, ki skupaj oblikujejo njegov unikaten rustikalen videz: kuro-uchi zaključno patino, odtise kladiv in damask vzorec.
Kuro-uchi je plast črne in neobdelane patine na zgornjem delu rezila, ki skupaj s krožnimi udarci kladiva preprečujete prijemanje hrane na rezilo. Spodnji del rezila razkriva san-mai damascus laminacijo rezila. Na vrhu rezila je ročno izklesan kanji 工房作 藤次郎 (KOUBOU-SAKU TOJIRO, narejeno v delavnici TOJIRO ATELIER).
ROČAJ:
Zahodni (Yo) ročaj je izdelan iz trpežne in udobne micarte v temni črni barvi s tremi kovinskimi zakovicami.
KOVAČIJA:
TOJIRO je en izmed večjih in bolj cenjenih proizvajalcev japonskih kuhinjskih nožev, ki so po svetu znani predvsem po izjemni kvaliteti za razumno ceno. Če se boste potepali po Japonski, lahko kovačijo TOJIRO v Niigati tudi obiščete, saj imajo za obiskovalce odprto vodenje po kovačiji, prav tako pa imajo odprt tudi krasen Showroom z vsemi svojimi izdelki.