Mioroshi deba je pravi delovni konj. Gre za debelo rezilo, ki se enostavno brusi (Shirogami jeklo), ima pravi japonski ročaj iz magnolije (z obročkom iz umetne mase), ki omogoča čvrst in udoben oprijem. Enostransko brušeno ( primerno samo za desničarje)! Sama oblika rezila – Mioroshi Deba – je namenjena filiranju večjih rib (od 3 kg dalje). Oblika rezila je daljša, ožja in tanjša. Dolžina rezila je 210 mm, debelina pa 6 mm. Gre torej za daljšo debo, ki je po obliki nekje med klasično debo in manjšo yanagibo. Jedro tega noža je iz visokoogljičnega tradicionalnega Shirogami #2 japonskega jekla, ki je kaljeno na približno 63-64 HRC. Skrbno izdelan ročaj iz magnolije in obročkom iz umetne mase je oblikovan za udobno in dolgotrajno delo. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka. Kovačija:TOJIRO je en izmed večjih in bolj cenjenih proizvajalcev japonskih kuhinjskih nožev, ki so po svetu znani predvsem po izjemni kvaliteti za razumno ceno. Če se boste potepali po Japonski, lahko kovačijo TOJIRO v Niigati tudi obiščete, saj imajo za obiskovalce odprto vodenje po kovačiji, prav tako pa imajo odprt tudi krasen Showroom z vsemi svojimi izdelki. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Miroshi deba |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | Ni-mai / migaki |
Trdota (HRC): | 63-64 |
Dolžina noža: | 360 mm |
Dolžina rezila: | 210 mm |
Širina rezila: | 45 mm |
Debelina rezila: | 6 mm |
Teža: | 280 g |
Dolžina ročaja: | 132 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija |
Napis na rezilu: | 藤次郎作 TOJIRO-saku (made by TOJIRO) |
Kovač: | TOJIRO |
Lokacija kovačije: | TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska |