• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto
Tojiro Origami Gyuto 180 mm

Origami Gyuto 180 mm
Tojiro - #‍010103101610

117 € PPC: 130,00 € (-10%)


Opis izdelka

TOJIRO Origami Santoku 180 mm je priročen vsestranski kuhinjski nož za domače in poklicne kuharje, ki je nezahteven za vzdrževanje in ima odlično razmerje med kvaliteto in ceno. Kot pove že ime, je navdih za edinstveno zgibano obliko japonska tradicionalna umetnost origami in njegove številne oblike, kar se dobro odraža v vsestranski uporabi tega noža in estetskih jedeh, ki jih pomaga ustvariti.

Izstopa s svojim unikatnim dizajnom - nož je izdelan iz enega samega prepognjenega kosa, brez varjenja. Oblika je bila nagrajena s svetovno znano nagrado za oblikovanje izdelkov, nagrado iF Design Award. Zato je ta nož vrhunska izbira za vse ljubitelje nožev, ki imajo radi edinstvena, dobro oblikovana rezila, ne le za uporabo, temveč tudi za občudovanje.

OBLIKA REZILA:
Gyuto je japonska različica zahodnega chef’s noža. Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri.
→ Špica, ki je zasnovana za zahtevnejše delo, omogoča natančno rezanje na rezine, kocke ali sekljanje.
→ Rahla krivina med konico in srednjim delom omogoča, da se trebuh rezila med rezanjem lahko ziblje naprej in nazaj.
→ Ima širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo in je proti peti precej raven, kar omogoča enostavno in hitro rezanje na deski.

⁠JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokoogljičnega nerjavečega molibden-vanadijevega jekla s trdoto 58-59 HRC, ki se ponaša z odlično odpornostjo proti rjavenju in ga je enostavno vzdrževati. Nož se lepo, hitro brusi in odlično ohranja ostrino.
→ Več o vzdrževanju rezila preberite tukaj.


LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla, je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive. → Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija

GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je dvostransko brušeno. Rezilo ima ploski V-edge profil, kar pomeni, da se rezilo od hrbtišča do roba na obeh straneh zoži pod enakim kotom. Takšno profiliranje rezila zagotavlja dobro ravnovesje med robustnostjo rezila in lahkotnostjo rezanja.

→ Vas zanima več o geometriji rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Geometrija

ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA:
Rezilo ima zaključni videz visokega sijaja oz. svetlečega ogledala (imenovano tudi migaki). To je preprosto, minimalistično rezilo. Površina noža je med postopkom izdelave stanjšana in polirana, da se pokaže gladka in sijoča površina noža. Tako zaključni videz najmanj poškoduje celice hrane med rezanjem, zato je nož primeren za najbolj delikatna opravila.

Ste vedeli?
Poliranje katane do videza ogledala je bilo za samuraje izrednega pomena. Mojster mečevalcev Isao Machii pravi, da rezilo s popolnim končnim videzom ogledala poskrbi za optično iluzijo – če ga držite pod pravim kotom, »izgine« in nasprotniku onemogoči, da bi videl, koliko je rezilo v resnici dolgo.


ROČAJ:
Edinstven prepognjen ročaj je izdelan iz nerjavečega jekla; skupaj z rezilom je izdelan iz enega kosa in se s pregibom nadaljuje neposredno iz rezila, brez varjenja. Ročaj je trikotne oblike in simetričen, zato je primeren za levičarje in desničarje ter se zelo dobro prilega dlani. Zaradi edinstvenega pregiba origami je jedro ročaja votlo. V škatli je priložena krtačka za čiščenje notranjosti ročaja.

KOVAČIJA:
TOJIRO je en izmed 5 največjih in najbolj cenjenih proizvajalcev japonskih kuhinjskih nožev, ki so po svetu znani predvsem po izredni kvaliteti za razumno ceno. Če se boste potepali po Japonski, lahko kovačijo TOJIRO v Niigati tudi obiščete, saj imajo za obiskovalce odprto vodenje po kovačiji, prav tako pa imajo odprt tudi krasen Showroom z vsemi svojimi izdelki. 

Spodnji video nudi vpogled v “zakulisje” te legendarne kovačije, v njem pa boste spoznali tudi njihovega kovaškega mojstra Tomoo Matsumura!






Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: molibden-vanadij
Konstrukcija: San-mai / flat v-edge / migaki
Trdota (HRC): 58-59
Dolžina noža: 310 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 43 mm
Debelina rezila: 1.9 mm
Teža: 170 g
Dolžina ročaja: 114 mm
Tip ročaja / material: nerjaveče jeklo
Kovač: TOJIRO
Lokacija kovačije: TSUBAME-SANJO / Niigata Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 藤次郎 "Tojiro" 疾風


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068