Tsukasa Santoku Shirogami #2 Oak 120 mm je manjši kuhinjski nož, ki je ročno izdelan v kovačiji Tsukasa Tokaji v mestu Kōchi na Japonskem. V vsakem kosu Tsukasa rezil se pozna kovačeva roka: rezila so premišljeno oblikovana tako, da so za rezalnim robom nekoliko debelejša, kar povečuje njihovo odpornost in jih naredi bolj primerne za zahtevna opravila, hrbet rezila je pri ročaju debelejši in se počasi zoži proti konici, hrastov oktagon ročaj pa se lepo dopolnjuje z umetelno kovanim kuro-uchi zaključkom. Tsukasa Shirogami linija s tradicionalnimi oblikami rezil in izborom jekla pooseblja bogato zgodovino japonskega kovaštva. Umetelno kovano Shirogami jeklo lahko nabrusimo v izjemno oster in prefinjen rezalni rob – nobeno drugo jeklo ne dosega tako lepe, natančne in fine ostrine kot Shirogami. Kuharski mojstri trdijo, da je Shirogami jeklo, s katerim je resnično užitek rezati. OBLIKA REZILA: Santoku nož, dolžine 120mm, je zaradi nekoliko krajšega rezila primeren kot samostojen, vsestranski nož za tiste, ki se jim manjši noži bolj prilegajo. Rezilo je nekoliko bolj občutljivo, zato je pri delu s tem nožem resnično potrebno upoštevati osnovna pravila za nego in vzdrževanje japonskih rezil. JEKLO: Omeniti velja, da sta ogljikovo jeklo Shirogami in mehko železo reaktivna materiala. Po vsaki uporabi je priporočljivo nož temeljito oprati in posušiti, da se prepreči korozija. Sčasoma se bo na rezilu razvila značilna patina, ki mu doda značaj in pooseblja njegovo bogato zgodovino. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev. LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČIJI: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku [mini] |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | San-Mai / V-edge, distal taper / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 61-62 |
Dolžina noža: | 250 mm |
Dolžina rezila: | 120 mm |
Širina rezila: | 37 mm |
Debelina rezila: | 2.8 mm |
Teža: | 85 g |
Dolžina ročaja: | 117 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / hrast |
Napis na rezilu: | 司 Tsukasa |
Kovač: | Tsukasa Tokaji |
Lokacija kovačije: | Kōchi / Kōchi Prefektura / Japonska |