Tsukasa Santoku Shirogami #2 Oak 120 mm

Tsukasa Tokaji  - #‍410108041432

128 € PPC: 150,00 € (-15%)


Opis izdelka

Tsukasa Santoku Shirogami #2 Oak 120 mm je manjši kuhinjski nož, ki je ročno izdelan v kovačiji Tsukasa Tokaji v mestu Kōchi na Japonskem.

V vsakem kosu Tsukasa rezil se pozna kovačeva roka: rezila so premišljeno oblikovana tako, da so za rezalnim robom nekoliko debelejša, kar povečuje njihovo odpornost in jih naredi bolj primerne za zahtevna opravila, hrbet rezila je pri ročaju debelejši in se počasi zoži proti konici, hrastov oktagon ročaj pa se lepo dopolnjuje z umetelno kovanim kuro-uchi zaključkom.

Tsukasa Shirogami linija s tradicionalnimi oblikami rezil in izborom jekla pooseblja bogato zgodovino japonskega kovaštva. Umetelno kovano Shirogami jeklo lahko nabrusimo v izjemno oster in prefinjen rezalni rob – nobeno drugo jeklo ne dosega tako lepe, natančne in fine ostrine kot Shirogami. Kuharski mojstri trdijo, da je Shirogami jeklo, s katerim je resnično užitek rezati. 

OBLIKA REZILA:
Santoku je vsestranski kuhinjski nož, ki blesti pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izraz santoku pomeni »tri vrline« (san pomeni »tri«) in lahko se nanaša na raznovrstne sestavine, ki jih pripravljamo z njim (meso, ribe in zelenjavo), ali na načine priprave hrane: rezanje, sekljanje in rezanje na kocke. Zaradi značilne oblike rezila je santoku enostavno prepoznati: trebuh ima raven rob, hrbet noža pa se proti konici ukrivi pod kotom 60˚. Takšna oblika konice se imenuje tudi »sheepsfoot«, saj spominja na ovčje kopito.

Santoku nož, dolžine 120mm, je zaradi nekoliko krajšega rezila primeren kot samostojen, vsestranski nož za tiste, ki se jim manjši noži bolj prilegajo.

Rezilo je nekoliko bolj občutljivo, zato je pri delu s tem nožem resnično potrebno upoštevati osnovna pravila za nego in vzdrževanje japonskih rezil

JEKLO:
Ročna izdelava kovaču omogoča, da v ospredje postavi vse prednosti najbolj čistega tradicionalnega Japonskega jekla. Kljub temu, da je Shirogami #2 zelo reaktivno in občutljivo jeklo, je neprimerljivo po svoji ostrini. Priporočljivo je, da se rezilu pusti razviti patino, ki ga bo ščitila med nadaljnjo pripravo hrane. Tsukasa serija je ročno kovana iz Shirogami #2 jekla, zato bo brušenje predstavljalo čisti užitek. 

Omeniti velja, da sta ogljikovo jeklo Shirogami in mehko železo reaktivna materiala. Po vsaki uporabi je priporočljivo nož temeljito oprati in posušiti, da se prepreči korozija. Sčasoma se bo na rezilu razvila značilna patina, ki mu doda značaj in pooseblja njegovo bogato zgodovino. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz treh plasti – je san-mai laminacije. Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom, ki je železo z majhno količino dodanega ogljika. 

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med nizek V-edge tip rezila. Posebnost noža je tudi distal taper, torej način, kako je stanjšana hrbtenica rezila. Od ročaja proti konici se rezilo postopoma tanjša. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je kuro-uchi končne obdelave. Na rezilu je tudi mojstrov podpis v kanji pismenkah. Končna obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe.

ROČAJ:
Ročaj je osemkotne oblike iz enega kosa hrastovega lesa. Odlično se prilega v levo in desno dlan. Hrastovi ročaji v domačih kuhinjah počasi izrinjajo tradicijo magnolije, predvsem zaradi svoje obstojnosti in odpornosti lesa na zunanje vplive. 

O KOVAČIJI:
Tsukasa Tokaji je izredno izurjen kovač iz japonskega mesta Kōchi. Umetnosti izdelave nožev se je posvetil pod mentorstvom priznanega kovača Tadayoshija Tokajija, tekom let vajeništva je osvojil tradicionalne tehnike prostega kovanja, pri kateri se jeklo segreje na visoko temperaturo in spretno oblikuje s kombinacijo udarjanja in raztezanja. Ta zapleten postopek kovaču omogoča izdelavo nožev izjemne kakovosti in umetelne izdelave. Tsukasovi noži so izdelani iz ogljikovega jekla Shirogami in laminirani z mehkim železom. Ta kombinacija zagotavlja izjemno vzdržljivost in trdnost rezil, zato so noži zanesljivi in primerni za dolgotrajno delo.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku [mini]
Jeklo: Shirogami #2
Konstrukcija: San-Mai / V-edge, distal taper / kuro-uchi
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 250 mm
Dolžina rezila: 120 mm
Širina rezila: 37 mm
Debelina rezila: 2.8 mm
Teža: 85 g
Dolžina ročaja: 117 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / hrast
Napis na rezilu: 司 Tsukasa
Kovač: Tsukasa Tokaji
Lokacija kovačije: Kōchi / Kōchi Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068