Tsunehisa Gyuto Aogami Super Kuro-uchi 210 mm [Palisander - Cedar] je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Gyuto oblika je japonska izvedba tradicionalnih evropskih chef nožev za vsestransko uporabo. Dolžina 210 mm je optimalna za sekljanje zelenjave in rezanje mesa. Delo s tem nožem je lahkotno, saj jeklo Aogami Super zagotavlja učinkovito in natančno delo in do popolnosti odrezane rezine mesa in zelenjave. OBLIKA REZILA: JEKLO: Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da intenzivni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža. ROČAJ: KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | Aogami Super |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / kasumi, kuro-uchi, tsuchime |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 352 mm |
Dolžina rezila: | 215 mm |
Širina rezila: | 47 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 150 g |
Dolžina ročaja: | 127 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / palisander, cedra |
Napis na rezilu: | 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]" |
Kovač: | Tsunehisa |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |