Tsunehisa Gyuto Aogami Super Kuro-uchi 210 mm [Palisander - Cedar] je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Gyuto oblika je japonska izvedba tradicionalnih evropskih chef nožev za vsestransko uporabo. Delo s tem nožem je lahkotno, saj jeklo Aogami Super zagotavlja učinkovito in natančno delo in do popolnosti odrezane rezine mesa ali zelenjave. OBLIKA REZILA: Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri. Dolžina 240 mm omogoča enostavno rezanje večjih kosov mesa, rib ali zelenjave, hkrati pa je dovolj natančna za manjša opravila, kot so rezanje čebule ali zelišč. Daljše rezilo je idealno za enakomerno rezanje z dolgimi, gladkimi potegi, kar je še posebej uporabno pri rezanju večjih kosov hrane. Kljub daljšemu rezilu, je gyuto 240 mm še vedno dovolj okreten za delo na običajnih kuhinjskih deskah. JEKLO: Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža. ROČAJ: KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | Aogami Super |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / kasumi, kuro-uchi, tsuchime |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 398 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 50 mm |
Debelina rezila: | 2.1 mm |
Teža: | 182 g |
Dolžina ročaja: | 140 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / palisander, cedra |
Napis na rezilu: | 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]" |
Kovač: | Tsunehisa |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |