Tsunehisa Gyuto AS Tsuchime 240 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož za pripravo mesa, rib in zelenjave. Gyuto v prevodu pomeni 'goveji meč', kar kaže na njegovo naklonjenost rezanju mesa. Zlasti daljši gyuto noži – kot ta lepotec iz kovačije Tsunehisa – še posebej zablestijo pri rezanju večjih kosov mesa in pripravi sashimija, seveda pa se odlično odrežejo tudi pri pripravi vseh ostalih sestavin.
Jeklo Aogami Super je odlično za doseganje fine ostrine, potrebne za gladke in natančne reze, kot jih zahteva japonska kulinarična tradicija – manj kot rezilo poškoduje celične stene hrane, več zrelosti in okusa ta ohrani. Ta koncept se imenuje shun in opisuje esenco sezone, hrano, ki jo je mogoče uživati lokalno in sezonsko.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje. Nož bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izvorni pomen besede gyuto je nekaj podobnega kot meč za govedino in bil je namenjen razkosavanju govedine. Dandanes pa je gyuto namenjen vsakodnevnim opravilom, naj bo to rezanje mesa ali zelenjave.
JEKLO:
Aogami Super je crème de la crème med japonskimi tradicionalnimi jekli. Odlikujejo ga lastnosti, kot so izjemno fina ostrina, lahkotnost brušenja in visoka trdota (63 HRC). Zaradi vsebnosti volframa in kroma ima izboljšano odpornost proti poškodbam in obrabi, krom pa doda tudi k odpornosti proti koroziji. To sicer ne pomeni, da so rezila iz jekla Aogami Super nerjavna, saj bodo z uporabo razvila patino, v skrajnih primerih, če so predolgo izpostavljene vodi in kisli hrani, pa lahko celo zarjavijo (zato rezila po uporabi ne pozabite obrisati do suhega!). Aogami Super je sestavljen iz ogljika (C) 1,50 %, volframa (W) 2,50 %, vanadija (V) 0,50 %, kroma (Cr) 0,50 %, mangana (Mn) 0,30 % in silicija (Si) 0,20 %.
LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda, a zato tudi krhka. Zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma. Da to preprečimo, obdamo sredico iz Aogami Super jekla z dvema plastema mehkejšega jekla. S tem izboljšamo prožnost rezila. To metodo laminacije prepoznamo po ukrivljeni črti, ki teče vzdolž rezalnega roba. Ta črta predstavlja prehod med jedrom rezila (hagane) in zunanjo zaščitno plastjo (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Videz rezila je bil dosežen z udarci kladiva po zgornji polovici površine rezila, tako da so oblikovali drobne reliefne odtise. Takšnem zaključnemu videzu pravimo tudi tsuchime zaključek in pripomore k lažji uporabi noža, saj vdolbine na rezilu delujejo kot zračni žepku in pomagajo proti lepljenju hrane na površino.
ROČAJ:
Klasičen zahodni (Yo) ročaj iz pakka lesa.
O KOVAČIJI:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.