• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto

Gyuto Ginsanko Nashiji Wa 210 mm

Tsunehisa  - #‍41010312981
Tsunehisa Gyuto Ginsanko Nashiji Wa 210 mm

176 € PPC: 195,00 € (-10%)


Opis izdelka

Tsunehisa Gyuto Ginsanko Nashiji Wa 210 mm je nož, ki ga priporočamo tako zaradi odličnega profila, ravnotežja in preprostega vzdrževanja rezila kot tudi zaradi njegovih estetskih lastnosti. Odlična izbira za darilo in prvi nakup noža!

Gyuto ali Chef's knife je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski in bo ustrezal tako profesionalnemu kot tudi ljubiteljskemu kuharju. Dolžina rezila je 210 mm. Zaradi ročaja ovalne oblike je primeren za delo z levo in desno dlanjo. 

OBLIKA REZILA:
Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri.

→ Špica, ki je zasnovana za zahtevnejše delo, omogoča natančno rezanje na rezine, kocke ali sekljanje.
→ Rahla krivina med konico in srednjim delom omogoča, da se trebuh rezila med rezanjem lahko ziblje naprej in nazaj.
→ Ima širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo in je proti peti precej raven, kar omogoča enostavno in hitro rezanje na deski.

JEKLO:
Srce noža je Silver Steel III jeklo, trdote okoli 63 HRC, ki mu pravijo tudi Ginsan Steel ali Ginsanko. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostaven za vzdrževanje in odlično drži ostrino. 

LAMINACIJA:
Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož zaznamujejo zanimivi odtisi kladiva na zgornjem delu rezila, takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža [azijske = Nashi] hruške”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.

Na dnu rezila lahko vidimo zelo lepo poudarjeno ločnico med različnimi plastmi jekla, ki gradijo nož. Takšen tip kovanja imenujemo tudi San-mai, pri čemer mehkejše zunanje plasti notranjo trdo sredico ščitijo pred zunanjimi dejavniki. Na prehodu med jekli lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo

ROČAJ:
V kovačiji so se za to rezilo odločili za preprost, tradicionalen ročaj iz lesa magnolije s črnim obročkom. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka.

KOVAČIJA:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Konstrukcija: San-mai / nashiji
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 355 mm
Dolžina rezila: 210 mm
Širina rezila: 46 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 135 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / magnolija
Kovač: Tsunehisa
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068