Harukaze Gyuto VG-1 je vsestranski japonski kuhinjski nož za vsestransko uporabo v domači in profesionalni kuhinji. Ta Gyuto s svojimi 2,1 mm spada med tanjše nože v naši ponudbi. Lasersko tanka hrbtenica rezila in izjemno lepo stanjšano rezilo sta prav tisto, kar nas najbolj navdušuje. Nož ima enkratno “out of the box” ostrino, dobro ravnotežje in je lahkoten za uporabo.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje in je glavna izbira pri vseh vrstah sekljanja in rezanja mesa in zelenjave na kuhinjski deski. Profil in dolžina rezila sta primerna tako za dolge kot kratke reze, tanka konica pa za natančno obdelavo hrane. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje.
Dolgo rezilo (240 mm) lahko nadomesti tudi delo slicer noža. Primerno za večje kose mesa, tako za obdelavo surovih kosov, kot tudi za razrez zrezkov in pečenk.
JEKLO:
Jeklo VG-1 je sinonim za učinkovitost in vzdržljivost in je izjemno enostavno za vzdrževanje, saj je rezilo v celoti nerjaveče. VG-1 ali V Gold 1 je visoko karbonsko jeklo iz jeklarne Takefu Special Steel Company. Primerljivo je z AUS-8 in VG-10, le da se VG-1 manj obrablja in je bolj trpežno. VG-1 se tudi odlično brusi in je odporno proti rji. Enostavno vzdrževanje in brušenje.
LAMINACIJA:
Za razliko od ostalih nožev ta ni laminiran in je v celoti narejen iz enega jekla, torej ima t.i. "monosteel" konstrukcijo.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo je minimalistično s polirano površino (migaki) in z nevpadljivim vgraviranim podpisom mojstra na desni strani v kanji pisavi.
ROČAJ:
Ročaj je ovalne oblike iz palisandrovega lesa in z javorjevim obročkom, lepo se ga drži v levi in desni dlani.
KOVAČIJA:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.