Tsunehisa Nakiri Shirogami #2 Cherry 165 mm je tradicionalen japonski nož, ki je posebej zasnovan za rezanje zelenjave. Rezilo je na videz preprosto, svojo moč pa skriva v sredici rezila. V kovačiji so se poigrali zgolj z odtisi kladiva, ki skrbijo za lažje rezanje, saj zračni žepki pomagajo proti lepljenju hrane na površino rezila. Na prehodu med sredico in zunanjo plastjo lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo. San-mai (trislojna) laminacija temu rezilo prinaša najboljše iz obeh svetov – sredica je tradicionalno japonsko jeklo, Shirogami #2, ki prinaša neizprosno ostrino, enostavno brušenje in odličen občutek pri uporabi, zunanji plasti pa sta iz mehkejšega nerjavečega jekla, zato bo nož zaščiten proti rjavenju. Na kratko: neprekosljiva ostrina in enostavno vzdrževanje.
OBLIKA REZILA:
Zaradi ravnega rezalnega roba in kvadratne konice oblika noža Nakiri omogoča učinkovito sekljanje in rezanje, zato je najprimernejša izbira za kuharje, ki dnevno pripravljajo veliko količino zelenjave. Ravni rob rezila zagotavlja optimalen in stabilen stik z rezalno površino ter omogoča tekoče gibanje za odličen nadzor nad rezilom in natančno delo.
JEKLO:
Shirogami #2 jeklo je tradicionalno japonsko jeklo za izdelavo kuhinjskih nožev, številka #2 pa je najbolj razširjeno med Shirogami jekli. Zaradi visoke vsebnosti ogljika lahko doseže trdoto, višjo od 60 HRC, kar pomeni, da bodo rezila, skovana iz Shirogami #2 jekla ostrino držala zelo dolgo časa. Izjemno čista sestava jekla pa pomeni, da se bodo enostavno brusila in dosegla fino ostrino. Iz istega razloga pa jeklo ni odporno proti koroziji, rezilo pa bo s časom tudi razvilo zaščitno patino. Zato je priporočljivo, da rezilo med in po uporabi obrišete do suhega in pogosto namažete z oljem. → Preberite si več o vzdrževanju rezila na tej povezavi.
LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda, vendar hkrati tudi krhka. Zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma. Da to preprečimo, obdamo sredico noža z dvema plastema mehkejšega nerjavnega jekla. S tem izboljšamo prožnost rezila in odpornost proti koroziji (kar je bistveno za občutljiva visokoogljična jekla!). To metodo laminacije prepoznamo po ukrivljeni črti, ki teče vzdolž rezalnega roba. Ta črta predstavlja prehod med jedrom rezila (hagane) in zunanjo zaščitno plastjo (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Videz rezila je bil dosežen z udarci kladiva po zgornji polovici površine rezila, tako da so oblikovali drobne reliefne odtise. Takšnem zaključnemu videzu pravimo tudi tsuchime zaključek in pripomore k lažji uporabi noža, saj vdolbine na rezilu delujejo kot zračni žepku in pomagajo proti lepljenju hrane na površino.
ROČAJ:
Izbira svetlega lesa češnje v kombinaciji z javorjevim obročkom lepo zaokroži videz noža. Ročaj je ovalne oblike in zato primeren za levičarje in desničarje.
KOVAČIJA:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.