• Japonski noži
  • Mali kuhinjski noži
Tsunehisa Petty VG-10 Damascus Brown 135 mm

Petty VG-10 Damascus Brown 135 mm
Tsunehisa - #‍410107401384

86 € PPC: 95,00 € (-9%)


Opis izdelka

Tsunehisa Petty VG-10 Damascus Brown 135 mm je mali japonski kuhinjski nož, primeren za različna manjša opravila – za prostoročno lupljenje in obrezovanje zelenjave in sadja, sekljanje česna, pripravo zelišč...

Pri Tsunehisi so preizkušeno obliko petty noža združili z edinstvenim damask in tsuchime zaključnim videzom rezila in izjemnim nerjavečim jeklom (VG-10 s trdoto 60-61 HRC!). Ročaj noža je iz pakke, ki je zelo odporna na vlago. Oblika in teža ročaja lepo uravnoteži rezilo.

  Super izbira za darilo in prvi nakup noža.

OBLIKA REZILA:
Petty nož je ključen del vsake zbirke nožev, saj lahko po njem posežemo, ko so večji, daljši noži preveč nerodni za uporabo: lupljenje zelenjave, priprava sadja in ostala prostoročna opravila. Zaradi tanke in okretne konice je nož primeren za fino, dekorativno delo z zelenjavo in sadjem. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.

JEKLO:
Sredica noža je iz VG-10 jekla, ki je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0.3 % vanadija (V) in 1.5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ima V-edge presek profila. V-edge je ploska oblika profila brez krivulje v preseku in zagotavlja dobro ravnovesje med zmožnostjo rezanja in vzdržljivostjo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož združuje dva zaključna videza: damask in odtise kladiv.
V luknjicah nastanejo zračni mehurčki, zaradi katerih se hrana manj prijema. Ker je površina rezila, ki je v stiku s hrano, manjša, se zmanjša tudi trenje in posledično potrebujemo manjšo silo za rezanje. Pod odtisi kladiva so izpostavljene plasti jekla, ki se vidijo kot letnice na drevesu.

ROČAJ:
Nož ima yo-style klasični zahodni ročaj z bolsterjem s tremi zakovicami. Ročaj je iz pakka lesa, ki je impregniran z umetno smolo za dolgo življenjsko dobo. Primeren za delo z desno in levo dlanjo. Teža ročaja je komplementarna rezilu.

O KOVAČIJI:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih. 




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San-mai / damask, tsuchime
Trdota (HRC): 60-61
Dolžina noža: 245 mm
Dolžina rezila: 140 mm
Širina rezila: 28 mm
Debelina rezila: 1.8 mm
Teža: 90 g
Dolžina ročaja: 102 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / pakka
Kovač: Tsunehisa
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]"


  • Japonski noži
  • Mali kuhinjski noži


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068