Tsunehisa Petty VG-10 Damascus Tsuchime je mali japonski kuhinjski nož, primeren za različne tehnike rezanja. Primeren je za pripravo zelenjave, obrezovanje manjših kosov mesa in za vsa prostoročna opravila. Pri Tsunehisi so preizkušeno obliko združili z edinstvenim damask in tsuchime zaključnim videzom rezila in izjemnim nerjavečim jeklom (VG-10 s trdoto 60-61 HRC!), za piko na i pa rezilo opremili s trpežnim ročajem iz palisandra.
Super izbira za darilo in prvi nakup noža.
OBLIKA REZILA:
Petty nož je ključen del vsake zbirke nožev, saj lahko po njem posežemo, kadar so večji, daljši noži preveč ‘štorasti’ za uporabo: lupljenje zelenjave, priprava sadja in ostala ročna opravila. Zaradi tanke in okretne konice je nož primeren za fino, dekorativno delo z zelenjavo in sadjem, kot tudi za obrezovanje in odstranjevanje kože, ki jo zaradi konice z lahkoto predre. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.
JEKLO:
Sredica noža je iz VG-10 jekla, ki je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0.3 % vanadija (V) in 1.5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine.
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ima V-edge presek profila. V-edge je ploska oblika profila brez krivulje v preseku in zagotavlja dobro ravnovesje med zmožnostjo rezanja in vzdržljivostjo.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož združuje dva zaključna videza: damask in odtise kladiv.
V luknjicah nastanejo zračni mehurčki, zaradi katerih se hrana manj prijema. Ker je površina rezila, ki je v stiku s hrano, manjša, se zmanjša tudi trenje in posledično potrebujemo manjšo silo za rezanje. Pod odtisi kladiva so izpostavljene plasti jekla, ki se vidijo kot letnice na drevesu.
ROČAJ:
Ovalni japonski (Wa) ročaj iz palisandra z obročkom iz ebenovine. Kombinacija teh dveh lesov je zelo odporna na vlago in poškodbe. Pri stičišču rezila in ročaja je machi vrzel.
O KOVAČIJI:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.