Nož Tsunehisa Ryo-Deba Aogami #2 Kurouchi 165 mm, ki je zagotovo eden bolj izstopajočih deba nožev v naši ponudbi, je namenjen velikim ljubiteljem (in strastnim pripravljalcem) rib. Kljub svoji relativno majhni velikosti za vihtenje njenih 290g zahteva v rokah nekaj moči. Tsunehisa Ryo-Deba Aogami #2 Kurouchi 165 mm je tradicionalni japonski kuhinjski nož, specializiran predvsem za pripravo rib. Zasnovan je za zahtevno delo izurjenih profesionalnih kuharjev ali izkušenih domačih uporabnikov. Ta deba se razlikuje od večine drugih (običajno enostransko brušenih) deba nožev, saj je brušena dvostrano. Zato jo uvrščamo med nože Ryo-Deba. Ker je brušena dvostrano, jo je lažje brusiti, hkrati pa je idealna izbira za bolj groba rezalna opravila, kot je rezanje kosti velikih rib in piščancev. Zaradi simetrično brušenega rezila je nož primeren za desničarje in levičarje. OBLIKA REZILA: Debela in težka rezalna površina je primerna za težja opravila, pri katerih je potrebna sila – odstranjevanje plavuti, repov in ribjih glav ter razrez manjših kosti. Debelina in teža zagotavljata potrebno silo, ne da bi pri tem ogrozili strukturno celovitost rezila. Ta deba je posebna. Je namreč dvostransko brušena in zato spada med ryo-debe. Zaradi dvostrano brušenega rezila je bolj primerna za grobo rokovanje (npr. rezanje kosti) kot enostransko brušene debe. Zaradi simetrije rezila se lahko uporablja tako v desni kot v levi dlani, jo je pa tudi lažje nabrusiti.
JEKLO: Prednost takšnega jekla je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Nekoliko več pozornosti bo zahtevalo pri vzdrževanju. Rezilo bo z uporabo dobilo zaščitno patino. Zaradi svoje čistosti rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev. LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: Kot brušenja se od pete do špice manjša, prav tako tudi debelina rezila. Zadnji del rezila od pete do sredine je namenjen sekanju in težjim opravilom, sprednji del pa natančnemu filiranju. ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Deba |
Jeklo: | Aogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / konveksni v-edge / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 310 mm |
Dolžina rezila: | 165 mm |
Širina rezila: | 50 mm |
Debelina rezila: | 7.9 - 4.7 mm |
Teža: | 290 g |
Dolžina ročaja: | 128 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / palisander |
Napis na rezilu: | "Tsunehisa [eternal or permanent]" 恒久 |
Kovač: | Tsunehisa |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |