Tsunehisa Sakimaru Sujihiki Aogami #2 270 mm je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo velikih kosov surovega in pečenega mesa in rib. Ime sakimaru se nanaša na tanto konico, ki je poklon katani.
Tradicionalni japonski noži so izdelani iz visokoogljičnih jekel predvsem iz dveh glavnih razlogov:
- zaradi čiste sestave jekel lahko rezila dosežejo izjemno fino ostrino,
- iz istega razloga jih pa je mogoče, ko z uporabo to ostrino izgubijo, zlahka tudi ponovno nabrusiti do 'optimalne kondicije'.
OBLIKA REZILA:
Sakimaru Sujihiki je nož, ki je idealen za razrez pečenega in surovega mesa in rib, saj izredno dolgo in tanko rezilo omogoča rez z enim samim dolgim in neprekinjenim potegom. S tem se izognemo premikanju noža naprej in nazaj (potegu z "žaganjem") in dobimo enakomerno in gladko odrezan kos mesa.
Nož ima izrazito krivino v trebuhu rezila, ki pri slicer nožih še dodatno olajša razrez velikih kosov mesa in ribe, saj krivina simulira gibanje dlani med razrezom.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, zaradi česar noži ostrino držijo izjemno dolgo časa in se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika je jeklo hkrati manj odporno proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa celo zarjavi. Nerjavne lastnosti nekoliko izboljšajo z dodajanjem kroma in volframa, a jeklo še vedno velja za visokoogljično, zato ga je potrebno temu primerno tudi vzdrževati (preberite več o tem na tej povezavi). Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v plasti mehkejših jekel, takšna tehnika kovanja nožev se imenuje san-mai in prispeva predvsem k prožnosti rezila. S tem zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi in udarci, ki bi lahko vodile k poškodbam rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično). Nož ima V-edge presek profila, kar nožu zagotavlja dobro ravnovesje med zmožnostjo rezanja in vzdržljivostjo. Ob pogostem brušenju je potrebno tanjšanje rezila.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zgornji del rezila ni bil obdelan in ima plast temne zaščitne patine, čemur pravimo tudi kuro-uchi zaključek (kuro pomeni črn). Odličen kontrast pa mu nudi spodnji del rezila z izrazitim megličastim kasumi zaključkom.
ROČAJ:
Ovalni japonski (Wa) ročaj iz palisandra, z obročkom iz črnega bivoljega roga.
KOVAČIJA:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.