Santoku Aogami Super Kuro-uchi 165 mm [Palisander - Cedra]

Tsunehisa  - #‍41010809853
Tsunehisa Santoku Aogami Super Kuro-uchi 165 mm [Palisander - Cedra]

157 € PPC: 185,00 € (-15%)


Opis izdelka

Tsunehisa Santoku Aogami Super Kuro-uchi 165 mm [Palisander] je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Oblika rezila bo ustrezala vsem, ki iščete manjši, vsestranski nož za zelenjavo, ribo in meso. Odlično se obnese predvsem pri sekljanju zelenjave na kuhinjski deski. Delo s tem nožem je lahkotno, saj jeklo Aogami Super zagotavlja učinkovito in natančno delo.

OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro pripraviti zelenjavo, enostavna pa je tudi priprava manjših in srednje velikih kosov mesa in rib.

"San" v santoku pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe in zelenjavo. Število tri se nanaša tudi na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:

→ konica noža za fino delo,
→ rezalni rob za splošno uporabo,
→ peta noža za intenzivno sekljanje.
→ Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.

JEKLO:
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC

Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. 

LAMINACIJA:
Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. Na prehodu med sredico in zunanjo plastjo lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož ima zaradi temne zaključne patine in gostih sledi odtisov kladiva precej rustikalen pridih. Obe lastnosti imata tako estetski kot tudi praktičen namen. Odtisi skrbijo za lažje rezanje, saj zračni žepki pomagajo proti lepljenju hrane na površino rezila, temna zaščitna patina pa ščiti jeklo pred zunanjimi dejavniki.

Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža.

ROČAJ:
Ročaj je ovalne oblike in zato primeren za levičarje in desničarje. Izdelan je iz zanimive kombinacije palisandra (ročaj) in cedre (pritrdilni obroček).

KOVAČIJA:
Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Aogami Super
Konstrukcija: San-mai / v-edge / kasumi, kuro-uchi, tsuchime
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 295 mm
Dolžina rezila: 165 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 2.2 mm
Teža: 140 g
Dolžina ročaja: 130 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / palisander, cedra
Napis na rezilu: 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]"
Kovač: Tsunehisa
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068