Yanagiba je nož z dolgim in tankim rezilom, namenjen rezanju tankih rezin ribe ali mesa. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Ker je rezilo brušeno enostransko, je primerno samo za uporabo v DESNI roki. Ročaj je japonskega tipa, izdelan iz palisandra in ovalne oblike ter ima obroček iz črnega pakka lesa. Sredica je kovana iz jekla AUS-8, ki je priljubljeno japonsko jeklo iz jeklarne Aichi, izjemno odporno na rjo ter hkrati enostavno za brušenje. AUS-8 ima visoko vsebnost ogljika (0,7-0,75 %), ter znatno vsebnost vanadija (0,10-0,26 %) in molibdena (0,10-0,30 %). AUS-8 vsebuje tudi visok odstotek kroma (14,5 %), zato je odporno proti koroziji, hkrati pa visok odstotek kroma zlitini prinaša povečano trdoto, žilavost in močno natezno trdnost. Skrbno uravnotežena sestava omogoča ne samo veliko trdoto (60 HRC), žilavost in trdnost, ampak tudi kritično pomembne lastnosti obrabe in odpornosti proti koroziji, ki so bistvenega pomena za odlično jeklo za nože. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja. Zaradi izbire materiala in precizne končne ročne obdelave rezila je nož zelo enostaven za vzdrževanje, dolgo drži ostrino in je odličen za brušenje na vodobrusnih kamnih! In te lastnosti so ključne pri tradicionalnem japonskem enostransko brušenemu nožu, kot je yanagiba, ki pri svoji uporabi zahteva nič manj kot popolno ostrino. Čudovito darilo za ljubitelje tradicionalnih rezil! Kovačija:Tsunehisa je blagovna znamka ki združuje različne visoko kakovostne nože iz različnih nožarskih središč Japonske, kot so Tosa, Seki in Sakai. Njihova filozofija je, da ima vsaka regija svoje jeklo in različne postopke izdelave. Tako je Tosa recimo najbolj znana po Ginsanko in AUS-8 jeklih, Seki slovi po izdelavi odličnih rezil iz V-Gold skupine jekel in Sakai po enostransko brušenih Honyaki nožih. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Yanagiba |
Jeklo: | AUS-8 |
Konstrukcija: | Ni-mai / migaki |
Trdota (HRC): | 60 |
Dolžina noža: | 415 mm |
Dolžina rezila: | 270 mm |
Širina rezila: | 34 mm |
Debelina rezila: | 3.6 mm |
Teža: | 195 g |
Dolžina ročaja: | 138 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / palisander |
Kovač: | Tsunehisa |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 恒久 "Tsunehisa [eternal or permanent]" |