Nož Yaxell Ketu Boning 150 mm je izdelan iz treh plasti nerjavečega jekla s sredico iz močnega jekla SG2 (63 HRC) ter elegantnim ročajem iz črne bukove pakke. Boning nož je namenjen za izkoščičevanje in ločevanje mesa od kosti. Ročaj in oblika rezila omogočata različne prijeme in tehnike rezanja, predvsem za delo okoli kosti. Teža ročaja se odlično dopolnjuje s težo rezila in zagotavlja enakomerno uravnoteženost, zaradi katere bo uporaba enostavna, udobna in varna. S svojim tankim rezilom bo ta nož z zanemarljivim pritiskom zlahka zarezal skozi meso in ribe.
Primerno za vse ljubiteljske in profesionalne kuharje.
OBLIKA REZILA:
Nož boning se uporablja za ločevanje mesa od kosti, izkoščičevanje perutnine in filiranje rib. Klasičen profil noža s tankim in nekoliko prožnim rezilom omogoča enostavno sledenje ob kosti in je primeren za vse, ki iščejo lažji, a izjemno natančen in povsem uravnotežen nož z izjemno tankim rezilom.
Nož ima tudi zaščito za prste, saj zaključek ročaja pri prehodu v rezilo oziroma opora za palec (ang. bolster) poteka vzdolž pete rezila tako, da prepreči drsenje prsta ob rezalnem robu.
JEKLO:
Sredica noža je odlično, prašno SG2 jeklo (63 HRC). Gre za eno najtrših jekel, trdota 62-63 HRC zagotavlja, da bo rezilo ostalo ostro in gladko dolgo časa.
GEOMETRIJA:
Rezilo je dvostransko brušeno (primerno za levičarje in desničarje) in ima ploski V-edge presek profila, ki mu zagotavlja dobro ravnovesje med zmožnostjo rezanja in vzdržljivostjo.
LAMINACIJA:
San-mai (sendvič) konstrukcija rezila se nanaša na sredico iz SG2 nerjavečega jekla in dva zunanja sloja mehkejšega, prav tako nerjavečega jekla. Enostavno za vzdrževanje.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
V zaključni fazi obdelave je na rezilo odtisnjen nežen vzorec kladiva – imenovan tudi tsuchime, prav tako je dodan konkaven kanji podpis kovačije Yaxell.
ROČAJ:
Odlično uravnoteženost nožu daje ročaj iz črnega bukovega pakka lesa, ki je izjemno vzdržljiv in odporen na obrabo. Ročaj nudi varen in čvrst oprijem, ki bo preprečil zdrs dlani proti rezilu. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Za dodatni estetski naboj so pri kovačiji Yaxell poskrbeli z mozaično zakovico, ki je postavljena na sredino ročaja.
Spodnji del noža je raven in zaključen z jekleno ploščico, na kateri je odtisnjen tradicionalni grb samurajske družine, iz katere izvira podjetje Yaxell. Ta del lahko uporabljate tudi za različne kuharske naloge, kot je npr. drobljenje česna.
KOVAČIJA:
Ta izjemni nož združuje stoletja staro tradicijo kovaštva s sodobno japonsko tehnologijo. Noži Yaxell so kovani v japonskem kovaškem središči, mestu Seki, ki je že več kot 800 let stičišče kovaške tradicionalne obrti. Za izdelavo rezil v kovačiji združujejo visoko tehnološke procese in natančno ročno izdelavo ter s tem zagotavljajo vrhunski dizajn, odlično ravnotežje ter izjemno ostrino svojih nožev.
Yaxell je že od leta 1932 vodilni prvovrstni proizvajalec vrhunskih kuhinjskih nožev, ki jih uporabljajo vrhunski kuharji, profesionalni kuharji in gurmani po vsem svetu. V preteklih letih je kovačija prejela več nagrad za najboljši kuhinjski nož v Nemčiji, na Švedskem, Danskem in v ZDA.