Yoshida Ajikiri SUJ-2 Kuro-uchi 100 mm [Rosewood-Cedar] je tradicionalen japonski nož za filiranje manjših rib. Sredica noža je izdelana iz SUJ-2 jekla, rezilo pa je opremljeno z oktagonalnim tradicionalnim japonskim ročajem iz palisandra, ki na vrhu prehaja v zaključni obroček iz lesa cedre. Rezilo noža je na voljo tudi brez ročaja, če bi ga radi opremili z ročajem po svojem okusu.
OBLIKA REZILA:
Japonski nož Ajikiri je majhna, tanjša verzija tradicionalnega japonskega noža deba. Izdelan je bil za filiranje in pripravo manjših rib, kot je skuša, iz katere ime Ajikiri tudi izvira. V japonščini 'Aji' pomeni 'skuša', v kombinaciji z besedo 'kiri' (jap. nož) pa 鯵切 ajikiri torej dobesedno pomeni 'nož za skušo'.
JEKLO:
Jeklo Suj-2, iz katerega je kovano rezilo, ponuja izredne zmogljivosti (HRC 63-64), hkrati pa je zelo enostavno za brušenje. Rezilo potrebuje malo več nege, saj gre za visokoogljično jeklo. Po uporabi ga dobro sperite in osušite.
LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla, je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive. → Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je brušeno dvostransko (simetrično) ter je izjemno tanko, kar je ključno za pripravo hrane z minimalnimi poškodbami celičnih membran sestavin, kar omogoča večjo obstojnost okusa in izgleda sestavine. Debelina rezila namreč v veliki meri določa ostrino noža, pa tudi lažje in hitrejše brušenje. Ima konveksen v-edge grind.
ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA:
Temen kurouchi zaključni videz daje rezilu pridih tradicije in rustikalnosti, obenem pa rezilo tudi ščiti pred rjo. Žig na rezilu 吉 (Kichi) pomeni 'sreča'.
ROČAJ:
Rezilo je opremljeno s tradicionalnim japonskim ročajem (wa), izdelanim iz lesa palisandra, na vrhu pa se zaključuje z zaključnim obročkom iz lesa cedre. Ročaj je oktagonalne oblike, na voljo pa je tudi v ovalni obliki.
YOSHIDA KURO-UCHI SERIJA:
Noži kuro-uchi serije so japonski tradicionalni rustikalni noži, primerni za prvi nakup tradicionalnega japonskega kovanega noža. Kuro-uchi ime se nanaša na zaključni videz rezila, ki je v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino, ki rezilo ščiti. Zaradi nekoliko bolj občutljivega rezila to serijo priporočamo uporabnikom, ki so natančni in so pripravljeni za nego noža nameniti nekaj časa, saj se na površini noža iz SUJ-2 jekla lahko ob nepravilni in neustrezni negi in uporabi razvije rja.
KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!