Yoshida Petty SUJ-2 Kuro-uchi 145 mm [Koi Fish]

Yoshida Hamono  - #‍00555
Yoshida Petty SUJ-2 Kuro-uchi 145 mm [Koi Fish]

136 € PPC: 160,00 € (-15%)


Opis izdelka

Yoshida Petty SUJ-2 Kuro-uchi 145 mm je ročno izdelan, vsestranski kuhinjski nož srednje velikosti, ki je primeren za raznolika opravila – dovolj je širok, da lahko z njim udobno režemo in sekljamo na kuhinjski deski, hkrati pa je odličen za pripravo manjših kosov mesa. Noži kuro-uchi serije iz kovačije Yoshida Hamono so izdelani iz trpežnega jekla SUJ-2 (64,7 HRC), ki zagotavlja izjemno obstojnost ostrine in imajo kuro-uchi zaključek za rustikalen videz ter dodatno zaščito rezila. Ročaj iz ebenovine omogoča udoben in varen oprijem in natančen nadzor pri uporabi. Zaradi tradicionalnega japonskega rustikalnega dizajna in edinstvene gravure koi krapa je ta nož odlična izbira za vse, ki iščejo svoj prvi japonski nož, prav tako pa je čudovito darilo kulinarične navdušence z ljubeznijo do japonske kulture in umetnosti.

Rezilo je ročno kovano v kovačnici Yoshida Hamono v prefekturi Saga na jugu Japonske. Vsi koraki izdelave – laminacija, kovanje, brušenje in toplotna obdelava – so skrbno ročno izvedeni v kovačiji. Izjemno tanko rezilo je izdelano iz ogljikovega jekla SUJ-2, znanega po svoji drobnozrnati strukturi, ki povečuje natančnost reza ter zagotavlja izjemno ostrino in okretnost pri uporabi. Jeklo s trdoto 64,7 HRC omogoča odlično obstojnost ostrine in hkrati enostavno brušenje. Izjemno tanko rezilo je izdelano iz ogljikovega jekla SUJ-2, znanega po svoji drobnozrnati strukturi, ki povečuje natančnost reza ter zagotavlja izjemno ostrino in okretnost pri uporabi. Jeklo s trdoto 64,7 HRC omogoča odlično obstojnost ostrine in hkrati enostavno brušenje. To visokozmogljivo rezilo pa zahteva nekaj dodatne nege – po vsaki uporabi ga je treba temeljito obrisati do suhega, da preprečimo rjavenje.

OBLIKA REZILA:
Petty je mali kuhinjski nož, znan po svoji vsestranskosti in nepogrešljiv v vsaki kuhinji. Njegovo rezilo je ožje od gyuto rezil, a širše od malih petty nožev, zato zlahka opravi vrsto nalog in lahko nadomesti enega ali drugega: sekljanje na kocke, obrezovanje mesa, natančno okraševanje in rezanje. Zaradi svoje obvladljive velikosti je idealen za vsakodnevno pripravo hrane.

JEKLO:
Jeklo Suj-2,  iz katerega je kovano rezilo, ponuja izredne zmogljivosti (HRC 64+), hkrati pa je zelo enostavno za brušenje. Rezilo potrebuje malo več nege. Po uporabi ga dobro sperite in osušite.

PATINA:
Rezilo dobi patino, ob nepravilni negi pa rjo
Ker Suj-2 jeklo vsebuje manjši delež kroma, bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo patino. Prednost tega jekla je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Za nego rezila priporočamo uporabo olja za nego rezil. 

Rezilo ob nepravilni negi rjavi. → Več o patini in negi nožev s patino si lahko preberete v prispevku.

LAMINACIJA:
Trda sredica noža je obdana z dvema plastema mehkejšega jekla, saj san-mai konstrukcija omogoča lažje brušenje in tudi samo izdelavo noža (predvsem kaljenje).

GEOMETRIJA:
Rezilo je brušeno dvostransko (simetrično) ter je izjemno tanko, kar je ključno za pripravo hrane z minimalnimi poškodbami celičnih membran sestavin, kar omogoča večjo obstojnost okusa in videza sestavine.
Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.

ZAKLJUČEK REZILA:
Rezilo ima temen zaključek, zaradi česar se ta videz imenuje kuro-uchi – beseda »kuro« pomeni črno. Ta tradicionalni in robustni videz vključuje neobdelan zgornji del rezila, ki je že razvil temno patino. Gravura na rezilu 九佐吉 pomeni: Yoshida Hamono, Saga, Kyushu.

ROČAJ:
Rezilo ima tradicionalni japonski wa ročaj v osemkotni obliki, izdelan iz čokoladno rjave ebenovine in okrašen z objemko iz svetlega bivoljega roga. Ebenovina je redka in cenjena vrsta lesa z izjemno trdo in gosto strukturo, zaradi česar je ročaj zelo vzdržljiv in odporen proti vlagi. Rahlo sploščena osemkotna oblika ročaja pomaga pri pravilni poravnavi z desko za rezanje, simetrična oblika pa omogoča uporabo tako za desničarje kot za levičarje. Ta ročaj zagotavlja odličen nadzor nad rezilom pri rezanju, kompaktni oprijem pa zmanjšuje možnost zdrsa med uporabo.

KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel – njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetuVeč o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: SUJ-2
Konstrukcija: San-mai / convex v-edge / kuro-uchi
Trdota (HRC): 64,7
Dolžina noža: 274 mm
Dolžina rezila: 145 mm
Širina rezila: 35 mm
Debelina rezila: 3,1 - 1,5 mm
Teža: 95 g
Dolžina ročaja: 115 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 九佐吉 Yoshida Hamono, Saga, Kyushu
Kovač: Yoshida Hamono
Lokacija kovačije: SAGA / Saga Prefektura / Japonska




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068