Rezilo Funayuki Santoku je odličen hibrid med različnimi tradicionalnimi japonskimi noži kot so gyuto, santoku in deba, zato je vsestransko in odlično za različna kuhinjska opravila.
Sredica noža je izdelana iz SUJ-2 jekla, rezilo pa je opremljeno z oktagonalnim tradicionalnim japonskim ročajem iz palisandra, ki na vrhu prehaja v zaključni obroček iz lesa cedre. Rezilo Funayuki Kuro-uchi noža je na voljo tudi z ročajem iz enakega materiala ampak ovalne oblike ter brez ročaja, če bi ga radi opremili z ročajem po svojem okusu.
OBLIKA REZILA:
Santoku Funayuki je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski, kakšen centimeter dolžine mu bo zmanjkal edino pri velikih kosih mesa. Funayuki se od osnovne oblike Santoku noža razlikuje po obliki rezila: nagib rezila se počasi vzpenja proti konici noža, pri čemer se ustvari rahla krivina v trebuhu rezila. Tako izgubimo standardno obliko santoku rezila, ki spominja na ovčje stopalo in pridobimo tanko rezilo, ki po obliki spominja na deba nože, vendar je izjemno tanko in natančno (in ni primerno za sekanje kosti in robustna opravila). Zaradi krivine je tako nož bolj pirmeren za določene sekljalne tehnike, kot je npr. zibalna tehnika. Izrazita konica in trikotna zasnova pa bosta odlični pri razrezu manjših kosov mesa in filiranju ribe.
Beseda Funayuki pomeni "čoln (ocean) gre" in je bil v osovi zasnovan za uporabo na krovu ribiških ladij, da so ribiči lahko hitro razrezali in očistili ribo in preverili kakovost ulova.
JEKLO:
Jeklo Suj-2, iz katerega je kovano rezilo, ponuja izredne zmogljivosti (HRC 63-64), hkrati pa je zelo enostavno za brušenje. Rezilo potrebuje malo več nege, saj gre za visokoogljično jeklo. Po uporabi ga dobro sperite in osušite.
LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla, je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive. → Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je brušeno dvostransko (simetrično) ter je izjemno tanko, kar je ključno za pripravo hrane z minimalnimi poškodbami celičnih membran sestavin, kar omogoča večjo obstojnost okusa in izgleda sestavine. Debelina rezila namreč v veliki meri določa ostrino noža, pa tudi lažje in hitrejše brušenje. Ima konveksen v-edge grind.
ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA:
Temen kurouchi zaključni videz daje rezilu pridih tradicije in rustikalnosti, obenem pa rezilo tudi ščiti pred rjo. Žig na rezilu 吉 (Kichi) pomeni 'sreča'.
ROČAJ:
Rezilo je opremljeno s tradicionalnim japonskim ročajem (wa) oktagonalne oblike, izdelanim iz lesa palisandra, na vrhu pa se zaključuje z obročkom iz lesa japonske cedre.
YOSHIDA KURO-UCHI SERIJA:
Noži kuro-uchi serije, so japonski tradicionalni rustikalni noži, primerni za prvi nakup tradicionalnega japonskega kovanega noža. Kuro-uchi ime se nanaša na zaključni videz rezila, ki je v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino, ki rezilo ščiti. Zaradi nekoliko bolj občutljivega rezila to serijo priporočamo uporabnikom, ki so natančni in so pripravljeni za nego noža nameniti nekaj časa, saj se na površini noža iz SUJ-2 jekla lahko ob nepravilni in neustrezni negi in uporabi razvije rja.
KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!