Kurosaki gyuto iz linije Gekko je še en unikaten izdelek iz rok nadarjenega mladega kovaškega mojstra Yu Kurosakija. Izstopa zaradi značilne zamaknjene oblike rezila in zaključnega videza, po katerem je dobil ime Gekko [mesečina], temen ročaj iz hrastovega lesa pa izjemno lepo dopolnjuje minimalistično zasnovo noža.
Rezilo je izdelano iz jekla VG-XEOS, izdelanega v jeklarni Takefu. Jeklo zagotavlja dolgotrajno ostrino, enostavno vzdrževanje, super fino ostrino in odlično odpornost proti koroziji. Noži iz tega jekla so priljubljena izbira za profesionalne in domače kuharje, saj so učinkoviti in vzdržljivi pri različnih rezalnih nalogah.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, primeren za kuharske entuziaste in profesionalne kuharje in je glavna izbira pri vseh vrstah sekljanja in rezanja mesa in zelenjave na kuhinjski deski. Profil in dolžina rezila sta primerna tako za dolge kot kratke reze, nežna krivina trebuha rezila je odlična za sekljanje, tanka konica pa za natančno obdelavo hrane. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.
Linija Gekko ima spuščeno in rahlo zamaknjeno rezilo glede na ročaj. Prednost te zasnove je, da omogoča več prostora za členke, kot je v navadi pri gyuto nožih običajne širine.
Uporaba za: podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.
JEKLO:
VG-XEOS je visokokakovostno nerjavno jeklo, ki ga je izdelalo podjetje Takefu Special Steel, znano po jeklih, kot sta VG-10 in VG-5. Gre za zlitino, ki združuje močno odpornost proti koroziji z visoko trdoto in vzdržljivostjo proti obrabi. Trdota rezila je okrog 62 HRC. VG-XEOS je izdelano za visoko zmogljiva rezalna orodja, saj zagotavlja odlično ostrino, dobro ohranjanje rezalnega roba in odpornost proti koroziji.
LAMINACIJA:
Nož je san-mai konstrukcije. Trda sredica noža je obdana z dvema plastema mehkejšega jekla, saj taka konstrukcija omogoča lažje brušenje in tudi samo izdelavo noža (predvsem kaljenje). → Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija
GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ga glede na presek profila in razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) uvrščamo med konveksne tipe rezil, kar mu zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. → Vas zanima več o geometriji rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Geometrija
ZAKLJUČNI IZGLED:
Rezilo noža je gladko brušeno in povsem minimalistično – obdelano je v tradicionalnem migaki zaključnem videzu, na njem izstopa zgolj dolga črta, ki se nahaja tik nad ostrino rezila in ji pravimo tudi “lasna črta”, to je ločnica med trdim notranjim in mehkim zunanjim jeklom. Glavna karakteristika rezila so 3 kanji pismenke na zgornji strani rezila.
ROČAJ:
Japonski (Wa) ročaj iz hrastovega lesa je izdelan iz enega kosa in je brez klasičnega obročka ob rezilu. Zaradi simetrično sploščene osemkotne oblike se prilega levi in desni dlani.
KOVAČIJA:
Yu Kurosaki je mlad in izjemno nadarjen kovač iz Echizena. Znan je po izdelavi izjemno ostrih in dobro uravnoteženih rezil premišljenega dizajna. Nože izdeluje od leta 2002 dalje, ko je začel delati kot vajenec pri Kanehiro-Uchi-Hamonu. Je tudi najmlajši kovač, ki je prejel naziv Master Nokaji s strani Takefu Knife Village Association, kjer sedaj kot učitelj kovaštva predaja znanje mlajšim generacijam. Kurosakija smo večkrat tudi obiskali in o njem napisali daljši prispevek, ki ga lahko preberete na tej povezavi!