Kurosaki gyuto iz linije Senko je še eno unikatno rezilo iz delavnice nadarjenega mladega kovaškega mojstra Yu Kurosakija. Edinstveni odtisi kladiva na zgornjem delu rezila spominjajo na bleščeč diamantni vzorec, izbira prašnega jekla pa zagotavlja dolgotrajno ostrino. Diamanti so za vedno, ostrina in lepota tega noža pa prav tako.
OBLIKA REZILA:
→ Serija Ei ima spuščeno in rahlo zamaknjeno rezilo glede na ročaj. Prednost te zasnove je, da omogoča več prostora za členke, kot je v navadi pri gyuto nožih običajne širine.
→ Izrazita konica "K-tip" je zasnovana za natančno in precizno delo.
→ Rahla krivina rezila med konico in peto noža omogoča rezanjem z zibanjem naprej in nazaj ("rocking motion").
→ Širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo.
→ Vsestranska uporaba za meso, ribe in zelenjavo. Dolžina rezila je 270 mm.
JEKLO:
Sredica noža je R2 prašno jeklo 62-63 HRC, ki ga obdajata dve plasti nerjavečega jekla.
LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive.
GEOMETRIJA:
Rezilo je dvostransko brušeno in ima V-edge profil, kar pomeni, da se rezilo od hrbtišča do roba na obeh straneh zoži pod enakim kotom. Takšno profiliranje rezila zagotavlja dobro ravnovesje med robustnostjo rezila in lahkotnostjo sekljanja.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Prefinjena kombinacija migaki zaključka in trikotnih odtisov kladiva je zaščitni znak Kurosakijevih nožev. Teksturirana površina poskrbi, da se hrana ne lepi na rezilo, zaradi unikatne oblike vzorca (odtisi kladiva so narejeni s posebnim kladivom s trikotnim vzorcem), pa je kovač poskrbel, da se svetloba od rezila odbija z izrazitim leskom.
ROČAJ:
Tradicionalni japonski (wa) ročaj je izdelan iz oreha in ima javorjev obroček. Je simetričen, osemkotne oblike, zato je primeren tako za levičarje kot desničarje.
KOVAČ:
Yu Kurosaki je mlad in izjemno nadarjen kovač iz Echizena. Znan je po izdelavi izjemno ostrih in dobro uravnoteženih rezil premišljenega dizajna. Nože izdeluje od leta 2002 dalje, ko je začel delati kot vajenec pri Kanehiro-Uchi-Hamonu. Je tudi najmlajši kovač, ki je prejel naziv Master Nokaji s strani Takefu Knife Village Association, kjer sedaj kot učitelj kovaštva predaja znanje mlajšim generacijam. Kurosakija smo večkrat tudi obiskali in o njem napisali daljši prispevek, ki ga lahko preberete na tej povezavi!