Nakiri Gekko VG-XEOS Migaki 165 mm

Yu Kurosaki  - #‍410106091506

255 € PPC: 300,00 € (-15%)
oz. 11.41 € / mesec.


Opis izdelka

Kurosaki nakiri iz linije Gekko je še en unikaten izdelek iz rok nadarjenega mladega kovaškega mojstra Yu Kurosakija, ki izstopa zaradi značilne zamaknjene oblike in zaključnega videza, po katerem je dobil tudi ime Gekko [mesečina], temen ročaj iz hrastovega lesa pa izjemno lepo dopolnjuje minimalistično zasnovo rezila. 

Rezilo je izdelano iz jekla VG-XEOS, izdelanega v jeklarni Takefu. Jeklo zagotavlja dolgotrajno ostrino, enostavno vzdrževanje, super fino ostrino in odlično odpornost proti koroziji. Noži iz tega jekla so priljubljena izbira za profesionalne in domače kuharje, saj so učinkoviti in vzdržljivi pri različnih rezalnih nalogah.

OBLIKA REZILA:
Nož nakiri je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila. Zaradi svojih lastnosti je priporočljiv predvsem za pripravo zelenjave, kar nakazuje že samo ime noža, saj je dobeseden prevod besede Nakiri "sekljalec zelenjave" (Na pomeni zelenjava in Kiri sekljanje).

Linija Gekko ima nekoliko zamaknjen hrbet glede na ravnino ročaja, s čimer je kovač poskrbel za več prostora za členke in s tem za udobno in dolgotrajno sekljanje in rezanje na kuhinjski deski. 

JEKLO:
VG-XEOS je visokokakovostno nerjavno jeklo, ki ga je izdelalo podjetje Takefu Special Steel, znano po jeklih, kot sta VG-10 in VG-5. Gre za zlitino, ki združuje močno odpornost proti koroziji z visoko trdoto in vzdržljivostjo proti obrabi. Trdota rezila je okrog 62 HRC. VG-XEOS je izdelano za visoko zmogljiva rezalna orodja, saj zagotavlja odlično ostrino, dobro ohranjanje rezalnega roba in odpornost proti koroziji. 

LAMINACIJA:
Nož je san-mai konstrukcije. Trda sredica noža je obdana z dvema plastema mehkejšega jekla, saj taka konstrukcija omogoča lažje brušenje in tudi samo izdelavo noža (predvsem kaljenje). 

 Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija

GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ga glede na presek profila in razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) uvrščamo med konveksne tipe rezil, kar mu zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo.

 Vas zanima več o geometriji rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Geometrija

ZAKLJUČNI IZGLED:
Rezilo noža je gladko brušeno in povsem minimalistično, na njem izstopa zgolj dolga črta, ki se nahaja tik nad ostrino rezila in ji pravimo tudi “lasna črta”, to je ločnica med trdim notranjim in mehkim zunanjim jeklom. Glavna karakteristika rezila so 3 kanji pismenke na zgornji strani rezila.

ROČAJ:
Japonski (Wa) ročaj iz hrastovega lesa je izdelan iz enega kosa in je brez klasičnega obročka ob rezilu. Zaradi simetrično sploščene osemkotne oblike se prilega levi in desni dlani

KOVAČIJA:
Yu Kurosaki je mlad in izjemno nadarjen kovač iz Echizena. Znan je po izdelavi izjemno ostrih in dobro uravnoteženih rezil premišljenega dizajna. Nože izdeluje od leta 2002 dalje, ko je začel delati kot vajenec pri Kanehiro-Uchi-Hamonu. Je tudi najmlajši kovač, ki je prejel naziv Master Nokaji s strani Takefu Knife Village Association, kjer sedaj kot učitelj kovaštva predaja znanje mlajšim generacijam. Kurosakija smo večkrat tudi obiskali in o njem napisali daljši prispevek, ki ga lahko preberete na tej povezavi! 




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Nakiri
Jeklo: VG-XEOS
Konstrukcija: San-mai / v-edge / migaki
Trdota (HRC): ≈62
Dolžina noža: 310 mm
Dolžina rezila: 165 mm
Širina rezila: 53 mm
Debelina rezila: 2.1 mm
Teža: 175 g
Dolžina ročaja: 130 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / hrast
Kovač: Yu Kurosaki
Lokacija kovačije: ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 黒崎 優 "Yu Kurosaki"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068