Nož je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način. Oblika Bunka Bano-Bocho ustreza najbolj tipični funkcionalnosti za vsestransko uporabo v zahodni kuhinji. Oblika rezila Bunka je v bistvu japonska različica chefovskega noža (angl. chef's knife), a z drznejšim videzom. Rezilo se namreč zaključi s konico tanto, ki je značilna za japonske meče in bodala. OBLIKA REZILA: Hrbet rezila (Mine v japonščini) običajno teče v neprekinjeni krivulji od ročaja do konice, medtem ko čedalje bolj pogosto naletimo na nože, kjer se ta linija proti vrhu nenadno prelomi v smeri konice. Ta oblika rezila, ki jo v angleščini imenujemo »K-tip« (poleg tega, da izgleda zelo kul!), omogoča uporabniku natančnost in nekoliko olajša dostop do težavnejših mest surovin. Bunka ima izjemno prilagodljiv profil:
JEKLO: Vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. LAMINACIJA: GEOMETRIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Bunka |
Jeklo: | ZDP-189 |
Konstrukcija: | Warikomi / convex v-edge / migaki |
Trdota (HRC): | 65-67 |
Dolžina noža: | 325 mm |
Dolžina rezila: | 190 mm |
Širina rezila: | 52 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 155 g |
Dolžina ročaja: | 125 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski / oreh |
Kovač: | Yoshida Hamono |
Lokacija kovačije: | SAGA / Saga Prefecture / Japan |
Napis na rezilu: | 登録 九佐吉作 "registered as work of Yoshida Smithy in Saga Prefecture, Kyushu, Japan" |