Kuhinjski nož ZDP-189 Gyuto Black 210 mm je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način.
Gyuto oblika dolžine 21 cm bo predvsem razveseljevala tiste kuharje, ki si želijo srednje velik in vsestranski kuhinjski nož za meso in zelenjavo.
OBLIKA REZILA:
Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri.
Gyuto ima izjemno prilagodljiv profil:
→ Špica, ki je zasnovana za zahtevnejše delo, omogoča natančno rezanje na rezine, kocke ali sekljanje.
→ Rahla krivina med konico in srednjim delom omogoča, da se trebuh rezila med rezanjem lahko ziblje naprej in nazaj.
→ Ima širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo in je proti peti precej raven, kar omogoča enostavno in hitro rezanje na deski.
JEKLO:
Jeklo ZDP-189 ima visoko vsebnost ogljika in kroma. Je eno najtrših jekel, ki so na voljo v nožarski industriji, ki ima tudi nerjavne lastnosti (Cr = 20%)!
Vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.
LAMINACIJA:
Jeklo je laminirano z warikomi metodo (imenovana tudi »split and insert«), kar pomeni, da je sredica iz zelo trdega jekla ovita v dve zunanji plasti mehkejšega in nerjavečega jekla. To zagotavlja zaščito in nekoliko večjo prožnost trdega središča. Glavna prednost in lastnost teh nožev je, da so lahko izjemno tanki, ostri in bodo dobro držali ostrino.
GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko in ima nizek profil glede na lokacijo spremembe kota. Glede na presek profila in razmerje med ploskvami pa ga uvrščamo med V-edge preseke, kar mu zagotavlja dobro ravnovesje med zmožnostjo rezanja in vzdržljivostjo.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je temne barve in temu videzu rezila pravimo tudi kuro-uchi zaključni videz, saj beseda "kuro" po japonsko pomeni črna barva. Gre za tradicionalen, robusten videz, pri katerem je rezilo v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino. Na ročno kovanem nožu smo pustili vidne odtise kovanja, ki preprečujejo lepljenje hrane, ob enem pa poskrbijo tudi za čudovit zaključni videz.
ROČAJ:
Nož ima tradicionalni japonski Wa ročaj osemkotne oblike iz oreha, ki je udoben za delo v levi in desni dlani. Orehov les je znan po svoji vzdržljivosti in odpornosti na obrabo in ročaju zagotavlja dolgo življenjsko dobo.
KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!