• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto
ZDP-189 Gyuto Silver Ebony 210 mm

ZDP-189 Gyuto Silver Ebony 210 mm
Yoshida Hamono - #00564

329 € PPC: 365,00 € (-10%)
oz. 10.15 € / mesec.


Opis izdelka

Prašna jekla so prihodnost nožarstva, vendar so japonski noži iz prašnega jekla še vedno prava redkost. Na ZDP-189 Gyuto Silver 210 mm smo namestili temen ročaj iz ebenovine.

ZDP-189 Gyuto Silver Ebony 210 mm je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način. Ta nož združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži! 

Omejena izdaja Gyuto Silver rezila je opremljena z redkim ročajem iz ebenovine. Nežni odtisi kladiva, preprost, a izjemno kakovosten ročaj iz ebenovine – ta nož je pravi izraz japonskega koncepta wabi-sabi, ki lepoto išče v nepopolnostih, asimetriji in nepravilnostih, s tem pa ceni edinstvenost in pristnost stvari, ki morda niso povsem brezhibne v tradicionalnem smislu.

OBLIKA REZILA:
Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Špica, zasnovana za zahtevnejše naloge, omogoča natančno rezanje na rezine, kocke ali sekljanje, medtem ko rahla krivina med konico in srednjim delom omogoča zibanje trebuhu rezila naprej in nazaj, širok profil pa olajša prenašanje hrane iz deske v posodo, medtem ko je proti peti raven, kar omogoča enostavno in hitro rezanje na deski.

Zaradi dolžine rezila je nož primeren za vse, ki iščete srednje velik, vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Priporočamo ga za nakup prvega kuhinjskega noža, saj je velikost 210 mm optimalna za osnovni kuhinjski nož, iz katerega lahko nadalje gradite svojo kolekcijo kuhinjskih nožev.

JEKLO:
Glavna odlika tega rezila pa je seveda jeklo! Srce rezila je namreč jeklo ZDP-189,  ki smo ga izbrali zato, ker smo s sistematičnim preizkušanjem potrdili njegove odlične lastnosti in dolgotrajno ostrino. 

ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.

LAMINACIJA:
Jeklo je laminirano z warikomi metodo (imenovana tudi »split and insert«), kar pomeni, da je sredica iz zelo trdega jekla ovita v dve zunanji plasti mehkejšega in nerjavečega jekla. To zagotavlja zaščito in nekoliko večjo prožnost trdega središča. Glavna prednost in lastnost teh nožev je, da so lahko izjemno tanki, ostri in bodo dobro držali ostrino.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je srebrne barve in temu videzu rezila pravimo tudi migaki zaključni videz. Minimalističen videz dopolnjuje le ročno graviran kanji na vrhu rezila in t.i. silver finish hair line, tanka in valovita črta, tik nad ostrino rezila, ki ji pravimo tudi “lasna črta” in je ločnica med trdim in mehkim jeklom.

Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. Zglajena in bleščeča površina rezila je najbolj primerna za delikatne in natančne reze, saj najmanj poškoduje občutljivo površino surovin (surove ribe, mehka zelenjava, delikatni kosi mesa).

Manjša serija ZDP-189 Gyuto Silver rezil je obdelana tudi z nežnimi odtisi kladiv, ki ustvarjajo subtilen Tsuchime zaključni videz (odtisi kladiv).

ROČAJ:
Omejena izdaja ZDP-189 Gyuto Silver Ebony 210 mm nožev ima nameščen japonski ročaj oktagonalne oblike iz enega kosa luksuzne ebenovine, ki pooseblja enostavno japonsko zen estetiko. Univerzalna osemkotna oblika je primerna tako za desničarje in levičarje in nudi odličen oprijem za enostavno ter udobno delo z nožem.

Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.

KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel – njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: ZDP-189
Konstrukcija: Warikomi / convex v-edge / migaki, tsuchime
Trdota (HRC): 65-67
Dolžina noža: 350 mm
Dolžina rezila: 210 mm
Širina rezila: 45 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 145 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / Ebenovina
Kovač: Yoshida Hamono
Lokacija kovačije: SAGA / Saga Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 登録 九佐吉作 "delo Yoshida kovačije v Saga Prefekturi, Kyushu, Japonska"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068