Prašna jekla so prihodnost nožarstva, vendar so japonski noži iz prašnega jekla še vedno prava redkost. Na ZDP-189 Gyuto Silver 210 mm smo namestili temen ročaj iz ebenovine. ZDP-189 Gyuto Silver Ebony 210 mm je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način. Ta nož združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži! Omejena izdaja Gyuto Silver rezila je opremljena z redkim ročajem iz ebenovine. Nežni odtisi kladiva, preprost, a izjemno kakovosten ročaj iz ebenovine – ta nož je pravi izraz japonskega koncepta wabi-sabi, ki lepoto išče v nepopolnostih, asimetriji in nepravilnostih, s tem pa ceni edinstvenost in pristnost stvari, ki morda niso povsem brezhibne v tradicionalnem smislu. OBLIKA REZILA: Zaradi dolžine rezila je nož primeren za vse, ki iščete srednje velik, vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Priporočamo ga za nakup prvega kuhinjskega noža, saj je velikost 210 mm optimalna za osnovni kuhinjski nož, iz katerega lahko nadalje gradite svojo kolekcijo kuhinjskih nožev. JEKLO: ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. LAMINACIJA: ZAKLJUČNI VIDEZ: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. Zglajena in bleščeča površina rezila je najbolj primerna za delikatne in natančne reze, saj najmanj poškoduje občutljivo površino surovin (surove ribe, mehka zelenjava, delikatni kosi mesa). Manjša serija ZDP-189 Gyuto Silver rezil je obdelana tudi z nežnimi odtisi kladiv, ki ustvarjajo subtilen Tsuchime zaključni videz (odtisi kladiv). ROČAJ: Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa. KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | ZDP-189 |
Konstrukcija: | Warikomi / convex v-edge / migaki, tsuchime |
Trdota (HRC): | 65-67 |
Dolžina noža: | 350 mm |
Dolžina rezila: | 210 mm |
Širina rezila: | 45 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 145 g |
Dolžina ročaja: | 125 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / Ebenovina |
Kovač: | Yoshida Hamono |
Lokacija kovačije: | SAGA / Saga Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 登録 九佐吉作 "delo Yoshida kovačije v Saga Prefekturi, Kyushu, Japonska" |