Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož za različna opravila, predvsem pa se bo odlično izkazal za pripravo mesa in sekljanje večjih količin zelenjave. Kiritsuke je po funkcionalnosti precej podoben gyuto rezilom, razlikuje se po izraziti sprednji konici, ki je ravno prirezana, čemur pravimo tudi "k-tip". S to konico lahko spretno in natančno sekljamo tudi manjše kose hrane, prav tako pa jo uporabljamo za obrezovanje pri mesu. ZDP-189 Kiritsuke združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži! OBLIKA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi zaključni videz, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre za tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža. JEKLO: ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. LAMINACIJA: ROČAJ: KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Kiritsuke |
Jeklo: | ZDP-189 |
Konstrukcija: | Warikomi / convex v-edge / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 65-67 |
Dolžina noža: | 395 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 52 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 215 g |
Dolžina ročaja: | 150 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski / oreh |
Kovač: | Yoshida Hamono |
Lokacija kovačije: | SAGA / Saga Prefektura / Japan |
Napis na rezilu: | 登録 九佐吉作 "registered as work of Yoshida Smithy in Saga Prefektura, Kyushu, Japan" |