• Japonski noži
  • Vsestranski noži Kiritsuke
ZDP-189 Kiritsuke 240 mm

ZDP-189 Kiritsuke 240 mm
Yoshida Hamono - #‍03012116782

396 € PPC: 440,00 € (-10%)
oz. 12.22 € / mesec.


Opis izdelka

Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož za različna opravila, predvsem pa se bo odlično izkazal za pripravo mesa in sekljanje večjih količin zelenjave. Kiritsuke je po funkcionalnosti precej podoben gyuto rezilom, razlikuje se po izraziti sprednji konici, ki je ravno prirezana, čemur pravimo tudi "k-tip". S to konico lahko spretno in natančno sekljamo tudi manjše kose hrane, prav tako pa jo uporabljamo za obrezovanje pri mesu.

ZDP-189 Kiritsuke združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži!

OBLIKA REZILA:
Hrbet rezila ('Mine' v japonščini) običajno teče v neprekinjeni krivulji od ročaja do konice, medtem ko čedalje bolj pogosto naletimo na nože, kjer se ta linija proti vrhu nenadno prelomi v smeri konice. Ta oblika rezila, ki jo v angleščini imenujemo »K-tip«, (poleg tega, da izgleda zelo kul!) omogoča uporabniku natančnost in nekoliko olajša dostop do težavnejših mest surovin. Ta oblika je najpogostejša pri nožih Kiritsuke, vendar jo je mogoče aplicirati na katerikoli nož. V OstremRobu so nam takšni noži zelo pri srcu. Bodite previdni, rezilo je ostro!

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je temne barve in temu videzu rezila pravimo tudi kuro-uchi zaključni videz, saj beseda "kuro" po japonsko pomeni črna barva. Gre za tradicionalen, robusten videz, pri katerem je rezilo v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino. Na ročno kovanem nožu smo pustili vidne odtise kovanja, ki preprečujejo lepljenje hrane, ob enem pa poskrbijo tudi za čudovit zaključni videz.

Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi zaključni videz, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre za tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža.

JEKLO:
Glavna odlika tega rezila pa je seveda jeklo! Srce rezila je namreč ZDP-189, ki smo ga izbrali zato, ker smo s sistematičnim preizkušanjem potrdili njegove odlične lastnosti in dolgotrajno ostrino.

ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.

LAMINACIJA:
Jeklo je laminirano z warikomi metodo, kar pomeni, da je sredica iz zelo trdega jekla ovita v dve zunanji plasti mehkejšega in nerjavečega jekla. To zagotavlja zaščito in nekoliko večjo prožnost trdega središča. Glavna prednost in lastnost teh nožev je, da so lahko izjemno tanki, ostri in bodo dobro držali ostrino. Warikomi se imenuje tudi »split and insert« metoda.

ROČAJ:
Nož ima tradicionalni japonski Wa ročaj osemkotne oblike iz oreha, ki je udoben za delo v levi in desni dlani. Orehov les je znan po svoji vzdržljivosti in odpornosti na obrabo in ročaju zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Kiritsuke
Jeklo: ZDP-189
Konstrukcija: Warikomi / convex v-edge / kuro-uchi
Trdota (HRC): 65-67
Dolžina noža: 395 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 52 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 215 g
Dolžina ročaja: 150 mm
Tip ročaja / material: Japonski / oreh
Kovač: Yoshida Hamono
Lokacija kovačije: SAGA / Saga Prefektura / Japan
Napis na rezilu: 登録 九佐吉作 "registered as work of Yoshida Smithy in Saga Prefektura, Kyushu, Japan"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Kiritsuke


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068