Prašna jekla so prihodnost nožarstva, vendar so japonski noži iz prašnega jekla še vedno prava redkost. Na ZDP-189 Santoku Black 180 mm smo namestili temen ročaj iz ebenovine. Nož ZDP-189 Santoku Black Ebony 180 mm je izdelan v kovačiji Yoshida Hamono na Japonskem, ki je družinsko podjetje z zelo dolgo tradicijo ročne izdelave kuhinjskih nožev in starodavnih japonskih mečev – katan ter ima izkušnje s kovanjem iz jekla ZDP-189 na tradicionalen način. ZDP-189 Santoku združuje najboljše lastnosti, ki jih pričakujemo od kuhinjskega noža, fino japonsko ostrino, zelo trdo jeklo 66-67 HRC, ki bo držalo ostrino najdlje, tudi med japonskimi noži! OBLIKA REZILA: Oblika santoku dolžine 18 cm rezila bo odlično služila vsem tistim, ki iščejo manjši in vsestranski nož z nekoliko več poudarka na pripravi zelenjave. JEKLO: ZDP-189 – vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 1,5 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,3 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. LAMINACIJA: ROČAJ: Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa. ZAKLJUČNI VIDEZ: Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi zaključni videz, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre za tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža. KOVAČIJA: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku |
Jeklo: | ZDP-189 |
Konstrukcija: | Warikomi / convex v-edge / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 65-67 |
Dolžina noža: | 325 mm |
Dolžina rezila: | 180 mm |
Širina rezila: | 47 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 175 g |
Dolžina ročaja: | 130 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / ebenovina |
Kovač: | Yoshida Hamono |
Lokacija kovačije: | SAGA / Saga Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 登録 九佐吉作 "registered as work of Yoshida Smithy in Saga Prefektura, Kyushu, Japonska" |